14-08-10

G E Z O C H T

"Hallo, Ik ben journaliste bij de krant Het Laatste Nieuws en werk aan een reportagereeks over nieuw samengestelde gezinnen (nsg). Ik ben op zoek naar getuigenissen. Naar ouders, jonge(re) kinderen en/of tieners die deel uitmaken van een nsg - of er deel van hebben uitgemaakt, want nsg's blijven ook niet altijd bestaan - naar ex-partners, naar grootouders, ... om eens te gaan kijken naar de beleving vanuit verschillende oogpunten. Wie wil er over zijn ervaringen spreken? Het kan ook anoniem, als je dat liever hebt. Graag een seintje op 0475 98 75 95 of annick.de.wit@persgroep.be. Bedankt alvast! Annick De Wit"

09:27 Gepost door Bart en Delphine in gezin, Liefde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-11-09

OPROEP - OPROEP - OPROEP - OPROEP

 

 

voeding

In het kader van haar  thesis is Nina op zoek naar nieuw samengestelde gezinnen die willen meewerken aan een onderzoek.

Het onderzoek bestaat erin om met 4 leden van het gezin een vragenlijst in te vullen. 1 biologische ouder, een stiefouder, 1 kind en een broer of zus. De kinderen zouden tussen de 10 en de 18 moeten zijn (ouder mag ook maar ze zouden vaak thuis moeten eten dan). Het onderzoek gaat over beinvloedingsprocessen i.v.m. voeding in nieuw-samengestelde gezinnen. Er zouden namelijk op zn minst 20 gezinnen moeten deelnemen. 

Je kan haar  mailen ninalauwaert@hotmail.com

 

 

 

22:12 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-05-09

Plusouder

We hebben een nieuwe link toegevoegd aan onze informatielijst namelijk deze van Plusouder.

Wie zijn ze ? :

 • De v.z.w. plusouders is een organisatie met een positieve ingesteldheid ten overstaan van de ontwikkelingen in de maatschappij en vooral tegenover de integratie van nieuw samengestelde gezinnen  
 • Zo wil ze de negatieve bijklank van het woord stiefouder wegwerken door aan te tonen dat een stiefouder geen hinderpaal maar een hulp is bij de ontwikkeling van de kinderen. Een plusouder dus. 
 • Een plusouder engageert zich om zich in te zetten voor het geluk en het welzijn van de kinderen van zijn partner. Daardoor kan hij rekenen op de erkenning en goodwill van al wie bij het  gezin betrokken is. 

Veel succes aan de oprichters van deze site .

22:03 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-05-09

onderzoeksproject Katholieke Hogeschool Kempen ( KHK ) te Geel

 Graag willen we meewerken aan volgend project maar we hebben daarvoor uw steun nodig .....

 

Onderzoeksproject: Wat hebben gezinnen nodig om rond te komen? Minimumbudgetten en minimum inkomensbescherming.

 

We zoeken een aantal personen  voor deel te nemen aan dit onderzoek. Graag zouden we een drietal ouders vinden die leven in een nieuw samengesteld gezin met kinderen zonder verblijfsco-ouderschapsregeling die willen meewerken aan het onderzoek. Het liefst gaat het om gezinnen waar de kinderen nog op regelmatige basis ( bv  één weekend op twee en een deel van de vakanties ) contact hebben met de niet inwonende partner.

In de wetenschap dat NSG een groot percentage innemen in de gezinnen van Vlaanderen, is het belangrijk dat men via het onderzoek een weergave kan krijgen over dat item in een NSG .

 

Indien je interesse hebt gelieve gewoon een mail  te sturen , wij zullen dan uw coördinaten doorgeven aan Katholieke Hogeschool Kempen . Iemand zal dan u contacteren om een afspraak te maken betreffende het interview. Alle gegevens en informatie zijn vertrouwelijk .

 

We hopen van harte dat we via de site enkele mensen vinden die willen en kunnen meewerken aan het onderzoek. Contact persoon voor dit onderzoek is Leen Van Thielen .

 

Met vriendelijke groeten ,

 

Bart en Delphine

 
Studiecentrum voor Lokaal Sociaal en Lokaal Economisch Beleid
http://onderzoek.khk.be/domein_SociaalEconomischBeleid

12:27 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

oproep naar stiefmama's en stiefkinderen

Via onze Blog-site vraagt een journaliste van De Standaard onze medewerking.

Ze wil graag een artikel maken over de (vaak) problematische relaties tussen stiefmoeders en hun stiefkinderen. In dat verband is ze op zoek naar vrouwen die een lastige/geen band hebben met hun stiefkinderen en die daarover willen getuigen. Ze wil ook graag met kinderen/adolescenten/volwassenen in contact komen die niet goed overeenkwamen(komen) met hun nieuwe moeder. 

Uiterraad kunnen mensen in alle anonimiteit getuigen.

Wie graag wil meewerken aan dit interview kan ons mailen.Heb je vragen omtrent dit interview dan willen we je in contact brengen met de journaliste .

Alvast bedankt ,

Met vriendelijke groeten ,

Bart en Delphine

 

11:54 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

25-01-09

Welke vragen tot een NSG ?

Met als titel , welke vragen hebben we over een Nieuw Samengesteld Gezin , willen we even aan de bezoek(st)ers tonen welke vragen men in google intikt en zo op onze blog-site terechtkomen. Het zijn allemaal vragen waarmee NSG worstelen en waar men ook blijkbaar geen oplossing of raad mee weet. Vind je geen antwoordje op je vraag dan mag je ons altijd mailen , dan proberen we je te helpen of je op de juiste weg te zetten ....

 

Het meest voorkomende is natuurlijk : nieuw samengesteld gezin ( NSG ) .

 

andere die we hier even willen vernoemen zijn :

 

kind 4 jaar co-ouderschap, opgemaakt kind co-ouderschap , mijn vriendin kan niet met mijn zoon overweg , huwen in een samengesteld gezin , stiefouder , stiefkinderen ondankbaar , spanning tussen jou en je ex , co-ouderschap,niet naleven , moeite met kinderen samengesteldgezin , procedure tot aanvraag verlaging alimentatie , opvoedproblematiek in een nieuw samengesteld gezin , verhaal gezinnen twee ouder , nieuwe partner reacties kinderen ,vader weigert voor zijn kind te zorgen tijdens zijn week co-ouderschap , adoptie procedure stiefdochter , scheiden nieuwe vriendin , problemen kinderen uit een vorig huwelijk , problemen samengestelde gezinnen , weigering onderhoudsgeld ouders , Kan onderhoudsgeld verhoogd worden , zoek ouders die hun stiefkinderen adopteren , ex partner is vervelend , het kind van mijn partner adopteren , wanneer mag men na een scheiding samenwonen , alimentatie nieuw samengestelde gezinnen , opleiding nieuw samengestelde gezinnen , hoe kan ik me verzetten tegen co-ouderschap , stiefouder zijn , rechten van een stiefouder , .....

 

Vind je ergens geen gepast antwoord op je vraag of wil je soms zelf eens een verhaal brengen , dan mag je ons deze altijd mailen of reageren via dit artikel .

 

Mvg

14:27 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

23-12-08

Prettige Kerstdagen en een super gezond 2009

 

Prettige Kerstdagen en een 2009 met op kop een goede gezondheid,

veel liefde , vriendschap en sterkte in jullie gezin .

kerstmis-83

 

Delphine , Bart en kinderen

20:43 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-11-08

"Machteloos toekijken"

"Machteloos toekijken" .....

zo wil ik dit berichtje starten en plaatsen op de Blogsite. Vooral voor de mannen, lees papa's, die toevallig op deze Blogsite botsen of omwille dat hun partner eens wou dat hun partner dit zou lezen.

Niemand wil denken aan het feit dat een huwelijk kan stuklopen maar helaas is dit een onderdeel van ons leven. Wanneer er dan ook kinderen in het huwelijk zijn dan maakt dit het niet eenvoudiger en gemakkelijker. Immers de mama en papa zullen elk hun leven gaan en een nieuwe partner tegenkomen.

Wanneer je als man, papa, een nieuwe partner leert kennen dan zal zij jou niet alleen moeten ontdekken maar ze zal ook je kinderen 'moeten' leren kennen. Zeg maar ermee leren omgaan. Je kan een vrouw leren kennen die zelf al kinderen heeft maar ze kan ook nog kinderloos zijn. Elke situatie is anders maar het is geen gemakkelijke taak om met 2 nieuwe partners een Nieuw Samengesteld Gezin op te starten.

Uit het oogpunt van de papa kan je het volgende samenvatten :

 1. Wanneer hij zijn kind(eren) maar om het weekend zal zien dan zal hij er alles aan doen om ze gelukkig te zien. Dit is héél normaal maar wat zijn de uitersten in dat geval....Alles wat ze vragen ze ook geven ? Meeste papa's kunnen moeilijk daar onderscheid in maken in die normen.
 2. Mannen aanvaarden in het algemeen al niet teveel commentaar over hun wijze van omgaan en opvoeden van hun kroost, laat staan dat ze dit zullen aanvaarden na een echtscheiding. Ze hebben hun eigen idee over hoe ze verder willen omgaan met de opvoeding van zijn kind(eren)
 3. Veel mannen laten zich intimideren door hun ex, en hoe kan een 'ex ' dat ? Wel door de kinderen .....

Hoe moet een nieuwe partner omgaan met een partner die al reeds papa is  ?

 1. Vooral proberen zichzelf te zijn en te blijven. Dit kan vooral door veel te praten met haar partner over haar gevoelens, niet zozeer haar gevoelens betreffende haar liefde voor haar partner maar wel hoe ze zich voelt in de leefsituatie , zij , haar partner en zijn kinderen .
 2. Het is een feit dat een man niet graag hoort wat hij wel en niet mag doen tov zijn kinderen maar een iemand die geen bloedverwant is van de kinderen, bekijkt alles objectiever. Probeem is dat een man dat niet "altijd" zal aanvaarden.
 3. Kinderen hebben vlug door in welke situatie ze beland zijn en gaan deze zeker manupileren. Hoe ouder, hoe erger.....De situatie kan uit de hand lopen wanneer de kind(eren) merken wanneer er veel ruzies ontstaan.
 4. Een kind aanvaarden van iemand anders is veel moeilijker dan je denkt. Je moet niet alleen het kind ontdekken maar je ontdekt ook de omgang tussen de papa en het kind.
 5. Belangrijk is te weten dat je nooit de natuurlijke mama of papa kan vervangen. Een luisterend oor en een helpende hand zijn is reeds nu al een grote taak voor elke stiefmama en stiefpapa

dus niet 'machteloos toekijken ' maar veel praten wat je denkt en voelt. Soms eens proberen contact te vinden met lotgenoten kan een leerrijke ervaring zijn.

 

18:50 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-10-08

Twee huizen ...

Als ouders apart gaan wonen...dan verandert het leven ! Kinderen kunnen veel last ondervinden.Ouders loodsen hun kinderen doorheen de overgang van één huis naar twee huizen, en moeten allerlei zakens regelen.

Deze site zit vol getuigenissen van jongeren , tips en allerlei andere nuttige informatie .....

Wij vinden het een +punt en geven de raad zeker eens deze site te bezoeken.

huis

mvg

Bart en Delphine

21:50 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

03-09-08

Verzoekschrift onderhoudsgeld

Regelmatig krijgen we de vraag hoe je je ex kan aansporen om achterstallig onderhoudsgelden of andere achterstallige schulden te laten betalen en dit zonder zelf nog veel kosten te maken.

Door wat informatie op te zoeken en ook door de input van bezoek(st)ers aan de site, kunnen we proberen mensen te helpen in hun zoektocht. De gemakkelijkste maar ook de duurste wijze is gewoon naar je of een advocaat stappen en hem het werk laten doen. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan vast. Echter kan je wanneer het niet over te grote bedragen gaat, zelf reageren. Ook geven we de raad om nooit achterstallige bedragen die je niet ontvangen hebt, lang te laten aanslepen. Je kan je ex zelf eens aangetekend aansporen om te betalen maar komt daar geen reactie op, dan mag je niet te lang aarzelen om te reageren. Dit om de schulden zo laag mogelijk te houden.

Via volgende link : http://home.scarlet.be/~smelis2/publiek/formulieren/onderhoudsgeld.htm

kan je een voorbeeld vinden betreffende hoe je dit verzoek moet indienen, wat je moet vermelden, enz ..

Dit formulier betreft een aanvraag betreffende onderhoudsgeld doch je kan het formulier ook gebruiken wanneer je ex bijvoorbeeld niet meer tussenkomt in de schoolkosten, geneeskundige kosten , enz als die op de akte van de scheiding of EOT zijn vermeld.

Heb je nog vragen dan mag je ons altijd mailen.

20:49 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

29-08-08

Gezinsdrama te Kapellen

We konden allen horen en lezen over het gezinsdrame te Kapellen enkele dagen terug. Een mama verstikte haar 2 kinderen uit haar laatste huwelijk , en probeerde nadien zelfmoord te plegen. We halen dit onderwerp aan en dit om te tonen dat er nood is aan voldoende informatie en trefpunten waar mensen die deel uit maken van een Nieuw Samengesteld Gezin terecht kunnen.

Welzijnwerkers zijn er het over eens : " Er zijn praktisch geen instanties waar mensen terechtkunnen die in een NSG leven, en daar problemen mee hebben. En de overheid doet véél te weinig om ouderwetse wetten up-to-date te maken. "

Je moet weten dat NSG in Vlaanderen stilaan de meest 'beoefende' gezinsvorm aan het worden is, en ze heel specifieke problemen kan opleveren - die in extreme gevallen, zoals nu in Kapellen, tot wanhoopsdaden kunnen leiden. In het geval van het gezinsdrama te Kapellen, boterde het niet tussen de vader en de kinderen uit het vorig huwelijk van de moeder. Die twist wordt nu aangestipt als één van de oorzaken van het drama. Het is voor veel Vlamingen een herkenbare problematiek. Er zijn geen cijfers bekend maar we mogen er van uitgaan dat er stilaan meer NSG'en zijn dan zogenaamde klassieke gezinnen.

De druk op zo'n nieuw samengesteld gezin is vaak ongeloofelijk hoog. Deze mening is ook Yola Thienpont, een maatschappelijk werkster die ( als een van de weinigen ) gespecialiseerd is in de materie. Ze organiseert samenkomsten voor mensen die aan zo'n nieuwe fase in hun leven beginnen.  Die mensen willen vooral niet opnieuw falen.

Kinderen spelen vaak een grote rol in een NSG. Het is volgens Thienpont ook een factor waarover mensen weinig of geen compromissen sluiten. Iets wat waar we haar zeker gelijk in geven. Bij een NSG zijn ook veel mensen bij betrokken :
Ex-partners,grootouders,peters en meters,ooms en tantes, allen kijken ze bezorgd en goedbedoeld wel toe of alles goed draait in dat NSG maar vaak wordt dit ak inmenging ervaren en kan dat leiden tot verhoging van de druk.

Onderzoek naar de specifieke problemen en vereisten van een NSG's is er nauwelijks. Wetten en regelingen die een beetje op deze tijd geënt zijn evenmin.OOk wij vinden dat onbegrijpelijk en lieten ons al eens horen via mail aan bevoegde Minister. We kregen een mooie brief , vol lof over onze Blog-site en initiatief maar daar stopt het.

We stellen ook vast dat naast de kinderen ook geld een struikelblok is in een NSG.Vaak moeten mannen, die nog onder oude regelingen gescheiden zijn, een onredelijke alimentatie betalen aan hun ex. Dat wordt in vele gevallen een bron van spanning en verwijten in een nieuwe relatie.

Als laatste willen we even siteren naar een andere belangrijke oorzaak en dit volgens LIeve Valvekens voor Algemeen Welzijnswerk : " Mensen die verliefd worden,vergeten vaak dat hun kinderen die coup de foudre niet delen; voor de ouders kan het vaak allemaal niet snel genoeg gaan,terwijl de kinderen net heel veel tijd nodig hebben om aan de nieuwe toestand te wennen.

Wel beste Lieve , ergens kunnen we je volgen dat men zeker rekening moet houden met de kinderen maar helaas staat er op verliefd worden en zijn geen leeftijd.

bron : Het Laatste Nieuws

22:02 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

27-07-08

Alimentatie weigeren wordt moeilijker

Als een ex-partner twee maanden na elkaar geen alimentatiegeld heeft betaald, kan zijn ex hem voor de rechter dagen om hem tot betalen te dwingen. Dat staat in een wetsvoorstel van kamerlid Sabien Lahay-Battheu dat door de voltallige Kamer in overweging is genomen. Lahaye-Battheu wil het op deze manier voor de rechthebbenden makkelijker maken om korter op de bal te spelen.Volgens het Kamerlid krijgt 19 % van de alleenstaande vrouwen nooit het onderhoudsgeld waar ze recht op hebben. En amper 60 % krijgt het allimentatiegeld altijd op tijd uitbetaald. De bestaande procedures om de betalingen af te dwingen, zijn vaak omslachtig of brengen geen zoden aan de dijk.info: Het Laatste Nieuws 26 juli 2008

18:24 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

09-07-08

ex'en boycotten vakantie van kinderen

Veel klachten over ex'en die vakantie met kinderen boycotten....Veel mensen die gescheiden zijn, boycotten de vakantie van de ex-partner met de kinderen. Vooral moeders pesten hun ex'en door de paspoorten van de kinderen achter te houden. Dat zegt vzw Steunpunt Blijvend Ouderschap ( SBO ), dat bij het begin van de zomervakantie al heel wat telefoontjes kreeg. In ons land heb je geen toestemming van de ex-partner nodig om met je kind op vakantie te vertrekken.Als vader of moeder toch weigeren om identiteitspapieren mee te geven, moeten de gemeentebesturen een duplicaat geven, klinkt het bij SBO.info : Het Laatste Nieuws van 09 Jul 08

14:36 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-06-08

lang geleden ...

Inderdaad , het is lang geleden dat we nog eens iets konden posten op "de " Blog.Het ontbreken aan tijd is natuurlijk de grote hoofdredenen. We merken echter dat desondanks de blog ( of is het nu een site ?) regelmatig bezocht wordt en vooral we ook regelmatig mails krijgen waarop we proberen steeds te antwoorden met de nodige info of waar die info te bekomen is. Er is dus wel degelijk nood aan informatie voor mensen die deel uit maken van een NSG. Ook elke input van de bezoek(st)ers is van groot belang. Dit kan zijn van het plaatsen van een reactie tot het eens mailen naar ons . We zitten reeds aan meer dan 70.000 bezoek(st)ers.....daarvoor doen we het !Tot Hoors en vele groeten , Bart en Delphine

02:26 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

04-05-08

200.000 kinderen zien pa of ma niet

Eind april dit jaar begonnen een 40-tal Vlaamse vaders en moeders aan een 661 km lange tocht van Brussel naar Straatsburg. In 3 weken hopen ze meer dan 100.000 handtekeningen te verzamelen om ' ouderverstoting ' op de politieke agenda te zetten. Elk van de ouders wordt al jaren gebannen uit de wereld van hun kinderen.Wil je meer lezen en informatie betreffende deze actie en ouderverstoting bezoek dan zeker eens www.goudi.be

14:28 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

12-03-08

OPROEP van studente laatstejaars psychologie

via mail kregen we van Liesbet volgende oproep en graag willen we onze medewerking verlenen om haar eindwerk succesvol te laten verlopen , jullie ook ?

 "Ik ben op deze blog terecht gekomen omdat ik op zoek ben naar medewerkers voor mijn thesis. Ik zit momenteel in mijn laatste jaar psychologie aan de UGent en ben op zoek naar stiefouders die kort een aantal stellingen zouden willen beoordelen. Er is geen voorwaarde voor leeftijd of regio, de enige voorwaarde is dat de persoon die meewerkt aan het onderzoek stiefouder is. Het interview zou een half uur duren ongeveer. Het is een Q-sort onderzoek, waarbij 84 stellingen over invloed van kinderen op ouders (zoals vb invloed van kinderen op stiefouders is anders dan die op biologische ouders) geplaatst moeten worden op een normaalverdeling. Zo kan er nagegaan worden welke stellingen meer of minder van toepassing zijn in nieuwsamengestelde gezinnen.
Ik ga zoveel mogelijk proberen om aan huis te komen, het makkelijkste
zou zijn in de regio Antwerpen en Gent, maar ik ben wel bereid een
treinreis te doen voor mijn thesis, aangezien het iets moeilijker te
realiseren is via mail dan een gewone vragenlijst. Het zou dan een
kort bezoek zijn, van een half uur tot een uur. "

Met vriendelijke groeten , Liesbet

reageren kan via haar emailadres : liesbet.nuijten@ugent.be

of via reactie op dit bericht / mailen naar deze blog.

19:08 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-02-08

pubers en echtscheidingen

een onderwerp waarbij we meer dan één bladzijde voor nodig zullen hebben, doch eens interessant om aan te kaarten .....

Puberteit is de periode waarbij een jongere zich ontwikkeld naar een volwassene, dit tussen een leeftijd van hun 11e tot  18e jaar. De puber is geen kind meer maar ook geen volwassene. Puberen heeft te maken met veranderingen op vele gebieden zoals ' lichamelijke veranderingen' ,               ' veranderingen in denken' , ' de vraag wie ben ik ? ' , ' hun vriendengroep ',  ' het gezin ' .

Geen enkele puber zal puberen op dezelfde manier. En sommige pubers komen door die periode zonder dat het de ouders opvalt , andere destemeer...we lezen bv hoe een puber is in een traditioneel gezin :

Met een puber in het gezin is het hele gezin een beetje in de puberteit. Pubers willen zich sterk onderscheiden van hun jongere broers en zussen. Ze willen later naar bed, gezag afdwingen, aandacht voor hun verhalen enz. Ze nemen meer afstand van hun ouders, bijvoorbeeld ook wat betreft knuffelen of een nachtzoen. Regels worden overtreden of in hun voordeel uitgelegd. Ze willen meer privacy; de deur van de badkamer en hun eigen kamer gaat op slot. En zijn ouders een avondje weg, dan is de voorraad chips en drank vaak danig geslonken want…ze hadden honger en dorst.

Maar hoe is een puber in een NSG , waarbij er verschillende vormen zijn van ouderschap , zoals om de 14 dagen eens op bezoek , of wekelijkse opvoeding , .... ? Ook in deze gezinnen zal puberteit toeslaan en de pubers gaan meer gebruik kunnen maken van bepaalde situaties , wees daar overtuigd van. De opvoeding zit er bij het begin van de puberteit eigenlijk al op: normen en waarden zijn de kinderen voor die tijd al uitvoerig bijgebracht. Dat zou een geruststellend gevoel moeten zijn voor ouders. Soms lijkt het misschien dat de normen en waarden die ze geleerd hebben achteloos overboord worden gezet, maar diep in het kind zit het vaak echt wel goed.
De basis is allang gelegd. In deze fase moet het kind juist oefenen al het geleerde in de praktijk te brengen. Natuurlijk kan je met meer dan één norm zitten want de biologische mama kan een andere oordeel en manier hebben van opvoeden dan het gezin waarin de biologische papa leeft. Dat kan uiteraard voor problemen zorgen en dat niet alleen in de puberteit !!!!


Veel preken en verbieden en in herhaling vallen om de oude normen en waarden weer naar boven te krijgen, heeft weinig zin, en het getuigt van gebrek aan respect voor het verzelfstandigende kind. De puberteit betekent ook voor ouders een bocht maken. Opvoeden vanuit een ander concept. Men moet leren gesprekken te voeren met je kind waarin zijn zelfvertrouwen ondersteund wordt. Het kind te zien als een gelijkwaardig individu. Natuurlijk levert het kind hier in deze fase de ouder van repliek, het is immers in experimentele ontwikkeling.

20:50 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

31-01-08

pubers en co-ouderschap

We scheiden , regelen co-ouderschap en alles loopt op wieltjes tot .....daarom deze oproep ! Alle ervaringen of andere welkom via reactie op dit bericht.

oproep :

" Heeft iemand ervaring met beginnende pubers (12 en 14 j)die plots permanent bij de andere ouder willen gaan wonen en enkel nog maar eens op bezoek willen komen? Dit ondanks de afspraak dat er co-ouderschap is en dat dit al jaren zonder problemen is gelopen? "


 

12:17 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

15-01-08

je bent papa en ook stiefpapa.....

Als je als papa in een nieuwe relatie stapt, is het net zoals de vele mama's , de kans groot dat er een nieuwe uitdaging staat te wachten , namelijk stiefpapa. De wet regelde nu éénmaal dat na een echtscheiding,  in vele gevallen de vrouw de grootste verantwoordelijkheid heeft voor de opvoeding van de kinderen waarbij  om de 14 dagen dan de papa eens voor hen moet zorgen. Daarom is een co-ouderschap de ideale oplossing voor de kinderen maar ook voor de ex-partners. Er is met beide biologische ouders evenveel contact en dat is een pluspunt voor de verdere opvoeding. We gaan er dan vanuit dat wanneer kinderen hun papa maar om de 14 dagen zien , deze papa ook totaal anders omgaat met zijn kinderen , deels uit schuldgevoel maar ook anderzijds omdat hij hen teweinig kan zien en opvoeden. Blijf echter de gouden regel volgen , namelijk deze van structuur geven aan je kinderen , kunnen neen en ja zeggen op het juiste moment en vooral in harmonie met je nieuwe levenspartner. Belangrijk gegeven is dat je over alles moet praten i.v.m. de opvoeding van kinderen en als je afspraken maakt , doe dit dan nooit wanneer de kinderen bij zijn ....Onschuldig

Een goed contact met de ex-partner is natuurlijk het ideale maar zoals vele bezoek(st)ers aan deze blog weten , is dat een zeldzaamheid doch we weten dat deze bestaan,waar we ook blij om zijn hé ....

21:24 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (2) | Tags: stiefpapa |  Facebook |

07-01-08

Zomaar ....

en toch is het niet zomaar ....

Gewoon even op de blog stoom komen afblazen ....Jammer dat de chat op de blog weinig gebruikt wordt , er is misschien drempelvrees , wie weet ..?

We merken alvast dat er wel enkele vaste bezoekers zijn aan deze Blog , ze hoeven daarom niet te reageren , hun bezoek is al van goud waarde , het gevoel hebben en geven dat men via hier in contact kan komen met lotgenootjes ...

Misschien toch even proberen om de chat te promoten en dit via een oproepje :

Wie komt a.s. donderdag 10 jan 08 tussen 19.00 en 21.00 hr eens piepen ? 

 Misschien tot dan  en vele groeten alvast

20:53 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

01-01-08

op oudejaarsavond....

kregen we volgende mail en met toestemming  posten we de volledige versie ....

Graag wou ik even mijn verhaal kwijt op deze erg sombere dag. Ik heb al 7 jaar co-ouderschap, dwz een week zijn de kinderen (8,13,17j) bij mij, dan een week bij mijn ex. Zes jaar geleden begon ik een relatie op 100 Km van mijn deur. Zij had haar kinderen altijd bij haar, enkel 1 weekend op 2 niet, haar kinderen zijn 23,20,18 en 15 j oud. Alles leek goed te gaan, mijn kids waren kleiner dus ik nam hen in de weekends mee naar haar, de weken dat ik geen kinderen had reed ik ook naar haar.  2 jaar geleden echter, is plots mijn dochter , toen 14 jaar, bij mij komen wonen en toen begonnen de problemen in mijn relatie.
Ik kon dus minder beschikbaar zijn voor mijn vriendin en zij begon daar over te klagen, of toch iets van te laten merken, zodat ik een schuldgevoel kreeg. Op dat moment zijn we ook 5 maanden uit elkaar geweest maar toch hielden we na 2 maand terug contact. Stilaan werden haar kinderen ook groter en zelfstandiger zodat zij iets meer vrijheid kreeg en me nog meer probeerde op te eisen, waarin ik grote mate probeerde te voldoen.
Mijn zoon echter begon te voetballen, maar in het begin alleen bij de mama, was hij bij mij, moest hij mee naar mijn vriendin in de weekends waardoor ook hij stilaan begon te rebelleren en ik me tussen twee vuren voelde. In augustus was het dan zover, we gingen voor een tweede keer uiteen , toch hielden we na enkele weken weer contact, zij bleef beweren dat ze me nog altijd graag zag, waardoor ik het gevoel kreeg om "drastische" maatregelen te nemen en desnoods mijn eigen huis te verkopen en bij haar of ergens anders een nieuw leven te beginnen, doch het co-ouderschap wou ik niet opgeven, daarvoor zijn mijn kinderen me te dierbaar!
We hielden dus telefonisch contact en ze beweerde dat ze me nog steeds graag zag, vorige week moest ze geopereerd worden en ik dacht bij mezelf zal eens een bezoekje gaan brengen met een cadeautje, kom ik op haar kamer, ze was juist wakker uit de narcose, kijkt ze me verschrikt aan en zegt dat ik onmiddellijk moet weggaan want er was iemand anders in haar leven gekomen en die zou mij anders een lesje leren?
Ben dan weggegaan, maar kon niet laten om te zien wie hij was. Ben uiteindelijk verdwaasd naar huis gereden (100km!), niet wetende waar ik het had en heel verdrietig. In deze dagen extra moeilijk maar ok, mijn eigenlijke vraag is, is het mogelijk om een nieuwe relatie aan te gaan in co-ouderschap en is afstand een probleem. Mijn ex  woont hier op 40m vandaan dus voor de kids geen probleem. Moet je kiezen tussen een relatie of je kinderen? Bij mij is het nog altijd zo dat mijn kinderen op de eerste plaats komen , toch beknot deze keuze mij om een nieuwe relatie aan te gaan. Graag had ik hier wat advies verkregen of reacties van lotgenoten.
getekend , Piet
Elke reactie is welkom .
 

10:00 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |