02-08-09

Medebeslissingsrecht voor stiefouders

Medebeslissingsrecht voor stiefouders

 

Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu en senator Martine Taelman willen stiefouders medebeslissingsrecht geven, dit lazen we vrijdag in de krant ( Het Laatste Nieuws )

 

Als kop tittelte de krant : “ Waarom stiefouders beter bescheiden blijven “ .

 

Even alles op een rij zetten en proberen het artikel te analiseren. Goed om te weten is dat in België 1 kind op de 10 opgroeit in een nieuw samengesteld gezin en dus een stiefvader of –moeder heeft. Die ze in veel gevallen vaker zien dan hun biologische ouder. De stiefmama of –papa zit smorgens aan de ontbijttafel , brengt de kinderen naar school of andere sportactiviteiten , zorgt ervoor dat het kind op tijd gaat slapen , zijn tanden poetst , de was en de plas , kortom ze voeden het kind op alsof het hun eigen kind zou zijn ! Kortom ze maken deel uit van hun leven , alleen : wettelijk hebben ze niks te zeggen.

Nul rechten . Mee-zorgen en verder mondje dicht, zo kan het wel eens aanvoelen.

Zeker als één van de twee biologische ouders nog weinig contact heeft met zijn/haar kind, lijkt het logisch dat de stiefouder mee-beslist.

 

Luidop stellen we de vraag , en je mag er ook luidop op reageren ( via reactie ), is het echt nodig dat een stiefouder bij wet ook recht krijgt om een duit in het zakje te doen over schoolkeuze en communie?

 

Ouders , ook gescheiden , hebben altijd een idee hoe ze hun kind willen opvoeden. Natuurlijk zijn ze het niet altijd eens doch we weten dat met dialoog en goede wil veel dingen kunnen opgelost worden. Maar wat als er zich nog een derde méé moet beslissen ?

Wat is de winst van een extra partij die zich in de discussie mengt ?

 

We lezen het volgende en willen dat graag toch eens vermelden , vooral dat laatste vinden we veel terug in mails die we krijgen.

Psychologe Annette Heffels pleit voor een grotere bescheidenheid bij stiefouders. Ze ziet in haar praktijk heel vaak problemen doordat die zich al te nadrukkelijk bemoeien met de opvoeding. Met name stiefvaders die vinden dat hun nieuwe partner veel te laks is met haar kinderen, en meteen beginnen orde op zaken te stellen door meer discipline te eisen en nieuwe regels te stellen. Dat zorgt bijna altijd voor conflicten , wrevel en frustraties bij de kinderen. Maar ook bij de moeder , die zich heen en weer geslingerd ziet tussen haar kroost en haar nieuwe partner. Anette Heffels adviseert dan ook de grootst mogelijke terughoudendheid van een stiefouder maar vanzelfsprekend moet je je als stiefouder niet over je heen laten lopen, je kan suggesties doen en  raad geven . Toch zijn er slechts twee mensen die de ouderlijke autoriteit voluit uitoefenen.

 

We willen besluiten dat het als stiefouder uiteraard geen eenvoudige taak is om andermands kind(eren)op te voeden , maar als we allen wat zouden kunnen rekenen op eerlijk communicatie, goede wil en gezond verstand, dan komen we héél ver !

 

( Bron Het laatste Nieuws , eigen kijk van Hilde Sabbe )

10:05 Gepost door Bart en Delphine in Web | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |