19-10-08

Nieuwe echtscheidingswet één jaar later in de praktijk

" Er wordt nog veel gevochten "

 

 

Het is niet onze bedoeling om via onze Blogsite dieper in detail te treden over de procedure echtscheiding maar soms is het toch eens nodig en interessant om toch eens bepaalde punten i.v.m. echtscheiding in de kijker te zetten.

 

Om het met de woorden van advocate Liliane Versluys te citeren, ze is combattief echtsscheidingsspecialiste, omwille van de nieuwe echtscheidingswet zijn niet alle discriminaties weg, En precies de armsten zijn extra bezwaard.

 

Het verschijnen voor de rechter :

 

was afgeschaft in 1994 maar onder druk van CD&V terug ingevoerd in een nieuwe wet. Onbegrijpelijk want ze erg vernederend. Het idee spruit vooral dat we niet te lichtzinnig mogen scheiden maar bezinnen doen alle koppels sowieso, en het is een middel die er geen is. Er staan een leger van partijen en advocatenn ( die kosten vele euro's ! ) en er is geen tijd voor echte verzoeningspogingen. Wie het ooit meemaakte kan dit allemaal wel beamen , niet ?

 

Vaarwel schuldvraag ?

 

Niet helemaal.Of zelfs helemaal niet . De beslissing om te scheiden kan niet meer gestoeld zijn op ' schuld ' van de ander. Daarvoor is de term 'echtscheiding wegens onherstelbare ontwrichting ' ( EOO) ingevoerd. Maar je hebt ook geen recht op alimentatie als je een 'zware fout ' maakte. Het is niet omdat je na 25 jaar slecht huwelijk in de armen valt van je plaatselijke bakker of postbode daarmee je recht moet verliezen op alimentatie. De wet bepaald niet wat ' een zware fout ' kan zijn , maar overspel is er in de praktijk altijd één geweest. Ze was eerder bedoeld om bijvoorbeeld geen alimentatie te moeten betalen aan een ex-partner die huiselijk geweld  pleegde maar laat anderzijds de oude deuren open van "schuld" die beter waren gesloten.

 

Alimentatie voor de ex-partner :

 

deze is sowieso maar betaalbaar voor een kleine groep : de rijkere mensen. Want er mag nooit meer dan een derde van de inkomsten worden ingepalmd voor alimentatiegeld, een mens moet zelf nog leven ook ! Maar met de nieuwe wet kijkt men naar de staat van de behoefte van de aanvrager. Een zeer ingewikkelde en onduidelijke situatie(s)

 

Pensioenrechten voor de ex-partner :

 

Werknemers en zelfstandigen krijgen automatisch de helft van de gezinspensioenrechten als het op een scheiding uitdraait , maar voor de ex-partners van ambtenaren is dat nog steeds niet het geval.

 

Alimentatie voor de kinderen :

 

De nieuwe wet was bedoeld om vechtscheidingen te vermijden. Maar over de kinderen en over de verdeling van goederen gaat het nog steeds hard tegen hard. De alimentatie voor de kinderen valt buiten de nieuwe wet en was sowieso al om zeep door de wet opde bliocatie, die een jaar eerder in voege is getreden. Steeds vaker voorkomend in de praktijk : ' de expartner die zegt  ' oke , dan neem ik de kinderen halftijds , die ze parkeert bij oma of d eopas en die zo het leven in de war stuurt van de andere ouder , dat al jaren was ingericht op halftijdswerken, waarna carrierekansen sowieso zijn geslonken. Opnieuw trekken de minst verdienenden aan het korste eind.

 

Verdeling van de goederen : 

 

Valt ook buiten de echtscheidingswet, de gevechten er rond komen erna ! De wetgever moet misschien eindelijk ook eens gaan kijken naar al die zelfstandigen die vennootschapjes opzetten en zichzelf maar een klein loontje uitkeren ' dus ' zogezegd niet voldoende inkomen hebben om alimentatie te betalen .

 

Je ziet, er wordt nog genoeg gevochten. En tot bloedens toe !

 

citaat : Het laatste Nieuws woensdag 08 okt 2008

23:13 Gepost door Bart en Delphine in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.