15-01-08

je bent papa en ook stiefpapa.....

Als je als papa in een nieuwe relatie stapt, is het net zoals de vele mama's , de kans groot dat er een nieuwe uitdaging staat te wachten , namelijk stiefpapa. De wet regelde nu éénmaal dat na een echtscheiding,  in vele gevallen de vrouw de grootste verantwoordelijkheid heeft voor de opvoeding van de kinderen waarbij  om de 14 dagen dan de papa eens voor hen moet zorgen. Daarom is een co-ouderschap de ideale oplossing voor de kinderen maar ook voor de ex-partners. Er is met beide biologische ouders evenveel contact en dat is een pluspunt voor de verdere opvoeding. We gaan er dan vanuit dat wanneer kinderen hun papa maar om de 14 dagen zien , deze papa ook totaal anders omgaat met zijn kinderen , deels uit schuldgevoel maar ook anderzijds omdat hij hen teweinig kan zien en opvoeden. Blijf echter de gouden regel volgen , namelijk deze van structuur geven aan je kinderen , kunnen neen en ja zeggen op het juiste moment en vooral in harmonie met je nieuwe levenspartner. Belangrijk gegeven is dat je over alles moet praten i.v.m. de opvoeding van kinderen en als je afspraken maakt , doe dit dan nooit wanneer de kinderen bij zijn ....Onschuldig

Een goed contact met de ex-partner is natuurlijk het ideale maar zoals vele bezoek(st)ers aan deze blog weten , is dat een zeldzaamheid doch we weten dat deze bestaan,waar we ook blij om zijn hé ....

21:24 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (2) | Tags: stiefpapa |  Facebook |

Commentaren

co ouderschap dat co ouderschap goe is weet ik zo niet. het is natuurlijk leuk dat ze hun papa en mama evenveel zien. Maar ge zit altijd met de verschillende opvoedingstijlen. Zo worden die van mij bij hun mama tot hun oren verwent. hangen dagen voor de tv enz.. terwijl ze bij ons wat strenger worden aangepakt. die verandering elke keer brengt heel wat spanningen mee. en bij hun mama is het toch altijd beter. terwijl ik vind dat ze daar ni veel waarde krijgen. misschien is da alleen bij ons zo. tegen dat de week om is zijn ze een beetje aangepast en kan heel het verhaal weer beginnen. ik moet eerlijk zeggen toen ze alleen int weekend er waren was alles simpeler. Trouwens hoeveel keer vergeten ze de helft van hun schoolspullen ni bij de ander. Als iemand co ouderschap overweegt moet ge al bijna met hun mama of papa gaan samen zitten om alles af te spreken. en moeten de twee kanten zich aan hun woord houden.
Ik hoop dat het voor andere beter meevalt. ik heb er maar een kijk vanuit stiefmama. misschien dat de papa en de mama wel vinden dat het werkt.

Gepost door: nancy | 17-01-08

co - ouderschap Beste Nancy en beste stiefpapa,

Zelf heb ik 1 zoon en ben ondertussen gehuwd met een fantastische man die 3 kinderen heeft uit zijn vorig huwelijk. Sinds een dikke 2 jaar heeft hij co - ouderschap voor de 3 kinderen. Persoonlijk als 'zorgmama' (ik hoor nl niet graag 'stiefouder') vind ik het ook niet allemaal makkelijk om kinderen van een ander de helft van de maand hier te hebben. Komt nog bij dat mijn man een totaal andere job heeft dan de doorsnee mens, wat maakt dat hij er meestal niet is als de kinderen van school komen of in het weekend. Ik heb graag dat ze komen en gelukkig is de band over het algemeen heel goed en bekijken ze me als een vriendin. Ik ben er zo goed als van overtuigd dat een weekend per week bv minder goed is. Zowel voor de ouders als voor de kinderen. Er zal dan altijd een ouder zijn (meestal de vader) die zijn kinderen eigenlijk niet meer kan opvoeden. Als de opinies dan ook nog eens erg schelen met de moeder, loopt het dikwijls mis. Een kind heeft evenveel recht op beiden ouders en ook de ouders hebben evenveel recht op hun kinderen. Niet vergeten dat je na een scheiding sowieso je kinderen minder ziet dan wanneer alles nog goed gaat.
Ik ben ook een streng persoon. Zowel naar mijn kind als naar de anderen, maar wel rechtvaardig. Dat vinden de kinderen ook trouwens. Bij hun moeder worden ze ook te los gelaten naar onze zin. Ook teveel tv bijvoorbeeld.
Een ander punt is dat ik de tassen in - en uitlaad bij het aankomen en vertrekken. Het is misschien niet volledig juist, maar zo ben ik er wel zeker van dat 'ik' niets vergeet. Of toch zelden. Bij hun moeder moeten ze hun plan maar trekken. Wat maakt dat er al eens regelmatig over en weer gereden moet worden. Ik heb de kinderen wel voorgesteld om een lijst (die ik had opgesteld) te printen en die ergens te hangen waar ze hun tassen maken. Zo is de kans op vergetelheid veel kleiner. En, ja, meestal werkt dat wel.
Ondanks het co - ouderschap verloopt de communicatie tussen die 2 ouders ook heel slecht. Het is lang een mailoorlog geweest en dat is ook niet goed voor kinderen. Het is echter niet evident om het eens te zijn met elkaar na een scheiding, blijkbaar. De moeder in dit geval, is een domme koe die niets gegeten heeft van opvoeding. Hier krijgen de kinderen vele waarden mee, maar uiteraard gaat er veel verloren als ze de andere week weer bij hun moeder zijn. Het werkt soms frustrerend, vooral als je weet dat zij zich er allemaal niets van aantrekt. We moeten allen een manier zoeken om daar een beetje beter mee om te gaan, helaas is dit niet makkelijk...

Groetjes

Gepost door: Saartje | 19-01-08

De commentaren zijn gesloten.