30-12-07

als je kind iemand anders mama noemt

Een kind heeft maar één mama. Dat is de biologische realiteit !De meeste kinderen van gescheiden ouders noemen de nieuwe partner van mama of papa bij de voornaam. Als de kinderen erg klein zijn, wordt de nieuwe partner regelmatig mama of papa genoemd of iets dat erop gelijkt: mams, pappie,....

Vanzelfs -------> Maar in alle gevallen moet je als stiefmoeder je plaats verdienen! Je bent in eerste instantie de nieuwe partner van papa, dan pas stiefmoeder. Ex-partners kunnen wel een nieuwe partner voor zichzelf zoeken, maar hun kind een nieuwe moeder opleggen, dat kunnen ze niet. In die zin is "stiefmoeder" een verkeerd woord. "Moeder" of "mama" is een titel die je moet verwerven, door gedrag en attitude. Pas als je in de ogen van het kind bewezen hebt dat je ook een verzorgende moeder voor hem of haar kan zijn, kan je aanspraak maken op die titel. Maar altijd alleen als het kind dat zelf wil. Je kan je kind niet opleggen je nieuwe partner mama of papa te noemen. Zoiets moet vanzelf komen!

Respect ------> Voor de meeste kinderen is de naam"mama" niet zo zwaar beladen als voor de ouders zelfs. Mama is eerder de definitie van ' iemand die goed voor me zorgt, iemand op wie ik kan rekenen. Voorwaarde is wel dat hun biologische mama of papa gelukkig is en de ex-partners op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Wanneer zijn echte mama of papa lijdt, verdrietig is om de echtscheiding, niet loskomt van haar-zijn ex, of bij vechtscheidingen, zijn de termen 'mama' en ' papa' zo  zwaar beladen dat het kind uit loyaliteit de stiefouder nooit zo zou noemen. Dat zou in hun ogen verraad zijn !

Geruststelling ---------> Al ligt het voor moeders en vaders gevoelig, toch zou je alleen maar blij moeten zijn wanneer je kind de nieuwe partner van je ex uit zichzelf mama of papa noemt. Dat wil niet alleen zeggen dat je kind de scheiding verwerkt heeft , maar ook dat het zich goed voelt bij die persoon. Het zou net een geruststelling moeten zijn, en geen bedreiging.Want wat kan je als ouder meer wensen dan dat je kind zich goed voelt ?

info : hln kinderpsychologe Klaar Hammenecker

20:04 Gepost door Bart en Delphine in Web | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

15-12-07

feest-tips !

Wie regelmatig onze blog eens bezoekt zal merken dat het wat stil was met het schrijven van berichtjes , postvak IN zat minder stil en we probeerden steeds op elke mail te antwoorden. De feestdagen staan voor de deur en we willen jullie allen toffe gezellige familiale feestdagen toewensen.

Tot hoors , Delphine en Bart

kerstman7

21:03 Gepost door Bart en Delphine in Web | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |