30-12-07

als je kind iemand anders mama noemt

Een kind heeft maar één mama. Dat is de biologische realiteit !De meeste kinderen van gescheiden ouders noemen de nieuwe partner van mama of papa bij de voornaam. Als de kinderen erg klein zijn, wordt de nieuwe partner regelmatig mama of papa genoemd of iets dat erop gelijkt: mams, pappie,....

Vanzelfs -------> Maar in alle gevallen moet je als stiefmoeder je plaats verdienen! Je bent in eerste instantie de nieuwe partner van papa, dan pas stiefmoeder. Ex-partners kunnen wel een nieuwe partner voor zichzelf zoeken, maar hun kind een nieuwe moeder opleggen, dat kunnen ze niet. In die zin is "stiefmoeder" een verkeerd woord. "Moeder" of "mama" is een titel die je moet verwerven, door gedrag en attitude. Pas als je in de ogen van het kind bewezen hebt dat je ook een verzorgende moeder voor hem of haar kan zijn, kan je aanspraak maken op die titel. Maar altijd alleen als het kind dat zelf wil. Je kan je kind niet opleggen je nieuwe partner mama of papa te noemen. Zoiets moet vanzelf komen!

Respect ------> Voor de meeste kinderen is de naam"mama" niet zo zwaar beladen als voor de ouders zelfs. Mama is eerder de definitie van ' iemand die goed voor me zorgt, iemand op wie ik kan rekenen. Voorwaarde is wel dat hun biologische mama of papa gelukkig is en de ex-partners op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Wanneer zijn echte mama of papa lijdt, verdrietig is om de echtscheiding, niet loskomt van haar-zijn ex, of bij vechtscheidingen, zijn de termen 'mama' en ' papa' zo  zwaar beladen dat het kind uit loyaliteit de stiefouder nooit zo zou noemen. Dat zou in hun ogen verraad zijn !

Geruststelling ---------> Al ligt het voor moeders en vaders gevoelig, toch zou je alleen maar blij moeten zijn wanneer je kind de nieuwe partner van je ex uit zichzelf mama of papa noemt. Dat wil niet alleen zeggen dat je kind de scheiding verwerkt heeft , maar ook dat het zich goed voelt bij die persoon. Het zou net een geruststelling moeten zijn, en geen bedreiging.Want wat kan je als ouder meer wensen dan dat je kind zich goed voelt ?

info : hln kinderpsychologe Klaar Hammenecker

20:04 Gepost door Bart en Delphine in Web | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Ik ben zelf zorgmama over 3 kinderen. Ik heb 1 zoon uit mijn vorige relatie.
Er is bij ons nooit een discussie gevoerd over hoe de kinderen mij wel zouden noemen. Van in het begin hebben ze me bij de naam genoemd.
Tot op een gegeven moment, ondertussen een dik half jaar geleden, vroeg de jongste (een meisje van 10) me of ze niet 'mama Saartje' mocht noemen, want ze vond dat leuk klinken. Daar kan ik toch geen nee op zeggen? Dus, ik stemde daarin toe. Op een gegeven moment kreeg ik te horen dat het kind zo eerlijk was geweest om het haar moeder te vertellen, waarop de moeder antwoordde: 'Nu heb je me wel gekwetst, je hebt maar 1 mama en dat ben ik.'
Af en toe bleef het kind me wel zo noemen, maar daarna was het voorbij en noemt ze me dus terug bij de voornaam, waar ik geen problemen mee heb.
Wat ik wel erg vind, is dat de moeder het kind totaal geen ruimte en vrijheid geeft in dat aspect en ik weet dat dit alleen uit jaloezie is. Dat vind ik heel jammer. Je moet weten dat ik altijd gezegd heb dat ik hun moeder niet ben en ook nooit zal kunnen zijn, wat er ook gebeuren mag. Maar dat ik hen allen heel graag zie, hen mis als ze er niet zijn. Tenslotte zorg ik voor hen zoals elke gezonde moeder zou doen, al is het puur uit liefde en intuïtie.
Aangezien de moeder mij ooit al spottend 'de boze stiefmoeder' noemde, weet ik voldoende. Integenstelling tot wat zij allemaal doet met haar kinderen (manipulatie, slaan,...) doe ik dat allemaal niet. En eigenlijk zou zij blij moeten zijn dat ik hier in huis ben en haar kinderen de nodige liefde en zorg verleen. Maar ja, wat kan je soms verwachten van bepaalde (niet allemaal) biologische moeders? Ook al ben ik er zelf één, mijn ingesteldheid ligt toch wat anders.
Zulke dingen maken me boos, daar het in mijn ogen geen goed doet voor een kind. Tenslotte doet ze dit enkel en alleen om de jaloezie. Zij is enkele jaren geleden vertrokken van bij haar ex en wou hem nooit meer gelukkig zien. Fout dus...

Groetjes

Gepost door: Saartje | 19-01-08

mijn kado dochter noemt mij ook vaak mama ..... en dan mijn naam.. Maar ik noem mij zelf naar haar toe gewoon ... (mijn eigen naam) ze heeft 1 mama en dat is de gene zie ze mama mag/moet noemen. Net als bij de papa.. ze heeft 1 papa en die noemt ze papa.. en niet de nieuwe partner van haar mama...

Gepost door: pipo | 28-10-08

de pijn is ondraaglijk voor de echte mama die zoveel heeft moeten doen om haar kinderen te kunnen krijgen en ze te kunnen ophouden als een vreemde vrouw niet alleen hun papa maar ook de echte mama haar kinderen en kleinkinderen afpakt.die pijn is ondraaglijk

Gepost door: nicky | 06-02-10

Ikzelf ben een stiefmama uit een nieuw samengesteld gezin. de dochter noemt me moeke.
haar echte mama doet echter rot over de papa en mezelf. soms is het moeilijk om gevoelsmatig alles te verwerken. moeder speelt echter elke troef uit, zelfs dat de dochter toegewezen is aan papa en dus ook mezelf omdat moeder alcoholverslaving heeft en nog het hoertje uithangt; dit is zo moeilijk gevoelsmatig. ik zou zo graag dit kind gelukkig zien en dit gewoon door de stomme gewoontes van moeder. ze werkt dit uit op haar moeke die ze toch zo graag ziet. ik probeer zo veel mogelijk om dit normaal te kunnen laten verlopen , maar stel me soms wel heel veel vragen. groetjes

Gepost door: carine | 16-02-10

ik vind het heel zwaar... mijn ex man heeft sinds een half jaar een nieuw meidje... en die noemt zich zelf voor mijn neus mama.... m'n kinderen zeggen heel vaak,dat ze veel voudig zegt.. je mag mij best mama noemen hoor,kortom,het word erin gewreven.SMERIG VIND IK DAT!
Ik heb ook tegen dat meidje zelf gezegt,toen ze voor mij neus tegen de kids zei,geef mama een kusje(daar bedoelde ze zich zelf mee) toen heb ik tegen haar gezegt,ze hebben 1 moeder,en dat ben ik.
Nu stond ze laatst weer voor me neus,en flikte het gewoon weer...
en terwijl stond ze mij uit te lachen toen ik er wat van zei... hoe misselijk kun je zijn,hoe weinig respect kan je hebben voor de echte moeder,waarvan je mag genieten van haar kids,want zo is het wel... het heeft niks te maken met jaloesie,maar gewoon het fijt dat de ECHTE mama in kan voelen wat het kind voelt.
Maar hoe dat meidje van mijn ex handeld,is echt beneden alle pijl.
groetjes N

Gepost door: N | 08-06-11

De commentaren zijn gesloten.