27-12-06

Gedrag van mijn stiefdochter

Vandaag vonden we in onze mails volgende oproep. Uiteraard zetten we deze oproep anoniem in onze Blog ( was ook de vraag van betrokkene ) , en is elke reactie meer dan welkom !
 
Hallo,

ik maak sinds kort deel uit van een NSG (met elk 2 kids uit een vorige relatie) en ik word geconfronteerd met een probleem waar ik niet weet wat mee te doen.
 
Mijn partner heeft een dochter van 12. Hij ziet ze 1 weekend op 2. Het komt erop neer dat, als ze er is, onze relatie een totaal andere wending neemt en zij als het ware alle aandacht opeist. Ze neemt haar vader mee naar 'ons' bed om te gaan knuffelen, in de zetel haakt ze haar benen in de zijne (wil ze daarmee zeggen 'hij is van mij'?), op straat loopt zij hand in hand met hem....
Ik voel me hier totaal ongemakkelijk bij en vraag me af of ik overdreven reageer (het is een doodbraaf kind maar ik kijk er werkelijk tegenaan als ik weet dat ze komt) of dat ze haar papa voor haar alleen wil.
Is ze mss niet klaar voor een nieuwe vrouw in haar papa zijn leven?
Ik ben het beu om kusjes in het geniep te krijgen en vraag me af of bovenstaande zaken normaal zijn. Ik heb iemand nodig die me zegt wat al dan niet normaal is.

Zijn er nog stiefmama's die dit ervaren of meemaakten ? Wie wil reageren op deze oproep ?

alvast bedankt

met vriendelijke groeten
een 'stief'mama

21:02 Gepost door Bart en Delphine in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

reacties op artikel

Tussen Kerst en Nieuwjaar is het voor velen een drukke periode, het is immers ook vakantie voor de kinderen en dat vraagt natuurlijk tijd en energie. Of het nu je eigen kinderen zijn of die van je partner, ze vragen evenveel aandacht , niet ?

 

Op het artikel die verschenen is in het Laatste Nieuws , en die we kort even ook hier lieten verschijnen , kwamen via mails wat reacties binnen. Helaas niet op het artikel zelf maar we begrijpen dat sommigen liever anoniem blijven .

Wijzelf , Delphine en Bart , gaan ook niet volledig akkoord met wat geschreven is in het artikel , vooral de manier waarop de kinderen je partner aanspreken. Wat we wel belangrijk vinden is dat de biologische ouders het hef in handen moeten nemen tegenover de kinderen maar ook aan de kinderen duidelijk moeten maken dat hij of zij achter hun partner staan ! Kortom , structuur geven aan de kinderen. Volgens ons zeer belangrijk in een NSG . Dit is ook belangrijk in een gewoon gezin maar nog belangrijker in dat van een NSG !

De hoofdreden dat een NSG stuk gaat is vooral door het gedrag van de  (puber)kinderen . Een niet eenvoudige opdracht : structuur geven ....maar ook na 10 jaar moeten we in ons NSG bijsturen hé .....de moed niet opgeven hé

Groetjes

14:17 Gepost door Bart en Delphine in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

24-12-06

Kerst

Aan alle blog-bezoek(st)ers , een fijne kerst met veel liefde , geluk en vreugde !

 

 

kerstman7

 

00:23 Gepost door Bart en Delphine in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-12-06

zo word je de ideale stiefouder ...

Dit stond enkele dagen terug in de krant ( Het Laatste Nieuws ). De boodschap komt van de Gezinsbond die in heel vlaanderen cursussen plant de komende maanden met als titel : ' Hoe word ik de ideale stiefouder ? '

 

Daarin zullen de deelnemers praktische tips krijgen - zoals : vermijd de boodschap < zeg maar papa > en kunnen de ze ervaringen uitwisselen. Is eigenlijk ook onze reden van het oprichten van deze blog , namelijk ervaringen uitwisselen en raad geven ( die je dan wel zelf in je eigen gezin moet invullen ) .

 

De Gezinsbond wil zo beklemtonen dat ze er niet alleen zijn voor de traditionele gezinnen. Er is nood aan aandacht aan stiefgezinnen. Een moeilijke verhouding met de stiefkinderen is de belangrijkste reden waarom nieuw samengestelde gezinnen weer uit elkaar gaan .

 

Coördinatrice Jo Knockaert is nauw betrokken bij het geven van de cursussen die de naam dragen : < Oefenschool voor nieuw samengestelde gezinnen > .De cursus wil een aantal hulpjes aangeven om zo het dagelijkse leven in een NSG te overwinnen. Met de hulp van Nicole Vliegen, psychologe aan de KULeuven en Kaat Schaubroeck, auteur van het stiefouder-boek' Bijna Familie' .

 

De drie hoofdregels zijn :

  1. Vraag kinderen niet je papa of mama te noemen. Zelfs het woord stiefmoeder is eigenlijk al fout want daarin zit het woord moeder, en dat ben je niet. Het is heel belangrijk dat kinderen onderscheid kunnen maken tussen hun biologische ouders en de nieuwe partner.Zelfs als de kinderen zelf vragen " mama " of  " papa " te mogen zeggen , is dat geen goed idee ( *) .
  2. Laat de opvoeding aan de biologische ouders over. Stiefouders kunnen beter 'te weinig ' dan ' te veel ' doen.Afspraken maken kunnen stiefouders wel doen maar het overdragen van waarden moeten ze aan de biologische ouders overlaten.Bv ze kunnen de kinderen wel zeggen dat ze de lichten niet mogen laten branden maar waarom dat belangrijk is - omwille milieu, besparingen, ....- dat laat je over aan de biologische ouders.
  3. Als laatste beklemtoont Nicole Vliegen om het traditioneel gezin niet te idealiseren. Het is niet gemakkelijk om je draai te vinden in een nieuw samengesteld gezin. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het leven in een traditioneel gezin ook niet altijd over rozen gaat ! In zo'n gezin zijn er ook geregeld problemen.

De grootste problemen doen zich voor in een NSG met puberkinderen.Het is al moeilijk voor biologische ouders om met pubers om te gaan, laat staan voor zo'n nieuwe partner.Veel koppels gaan uiteen omwille van die problemen.

 

Interesse in de cursus ? de eerste cursussen vinden plaats in Gent en Kruishoutem begin 2007.

Meer info  www.gezinsbond.be

en 02 / 507 88 11

 

(*) De zoon van Delphine heeft al sinds zijn 3de geen contact meer met zijn biologische papa en beschouwt Bart als zijn natuurlijke papa en zelf staat hij erop om Bart papa te noemen , meer zelfs , na al die jaren is voor hem Bart zijn papa . Natuurlijk zijn we bewust dat er ooit een tijd kan komen dat ook hij nieuwsgierig zal worden naar zijn roots , iets wat we hem nooit zullen weigeren ...integendeel...zijn leeftijd zal dan rijp genoeg zijn om zelf alles op een rij te zetten

22:51 Gepost door Bart en Delphine in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

13-12-06

OPROEP

Hoi,

Wij zijn een groepje studenten aan het CVO en volgen de richting maatschappelijk werk. In dit 2de jaar hebben wij de opdracht gekregen een thesis te maken. Het thema dat wij gekozen hebben, is Nieuw Samengestelde Gezinnen.
In het kader van deze thesis zouden wij onderzoek willen doen naar de voor- en nadelen van een NSG , de moeilijkheden errond en de maatschappelijke kwestie. Heel concreet, zijn wij dus op zoek naar nieuw samengestelde gezinnen , die hun verhaal willen doen.
Alle verkregen informatie wordt uiteraard met de nodige discretie en respect behandeld (ev. ook anoniem).
Mailen kan naar inge.van.beers@telenet.be

Alvast bedankt voor
de medewerking.

MVG,

Cathy, Inge, Miriam, Elke

22:19 Gepost door Bart en Delphine in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-12-06

de speelballen ?

Zijn kinderen " speelballen " in stiefgezinnen ? Neen, natuurlijk niet , zou maar al te erg zijn, maar soms is men van mening dat door het weg en weer gesleur , getrek , de kinderen beschouwd worden om je ex-partner zijn nieuw leven moeilijk  te maken of zeg maar te dwarsbomen ! Dit kan door vooral al wat de kinderen aangaat moeilijk te doen of dwars te liggen . Geen gemakkelijke taak dan voor diegene die als ouder en stiefouder ermee worden geconfronteerd ....

Immers we willen allen het beste voor 'onze' en zijn of haar kinderen . En ouder kan vlotter met zijn kinderen omgaan dan een stiefouder . Immers zal het kind dat ook gemakkelijker aanvaarden van zijn natuurlijke ouders dan van zijn stiefouders. Misschien dan ook de raad aan alle stiefouders om moeder natuur niet te forceren, al halen ze soms het bloed van onder je nagels ....niet eenvoudig dus ...maar volhouden , je staat er niet alleen voor , vele stiefouders maken dezelfde problemen mee in hun nieuwe relatie ( NSG ) Soms komt de vraag bij ieder wel eens op : " Aan wat ben ik begonnen ? " Een slechte dag is geen slechte week ,  een slechte week is ook geen slecht jaar !

Vandaag stond er een artikel in het laatste nieuws betreffende stiefgezinnen waarbij we deze week dit artikel eens aan het woord laten in onze Blog ...

21:02 Gepost door Bart en Delphine in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-12-06

keuze maken ...moet dat ?

Uit de ervaringen en de reacties die we dagelijks lezen en horen , pikten we volgend verhaal :

 

" Mijn kind(eren) of mijn nieuwe relatie, ik heb het gevoel dat ik moet kiezen, en dat kan ik niet...." Het is het verhaal van een jonge gescheiden moeder die verliefd is op een jonge papa met kinderen die wat verderop woont.

 

Iedereen die na een breuk met kinderen opnieuw in een relatie stapt, staat voor heel wat dilemma's. Kan ik mijn kroost dat aandoen : een andere man in huis, vaak ook met kinderen ? Met ik niet voor hen kiezen want ze hebben het al zo moeilijk gehad ? Het lijkt wel alsof je je afvraagt : " Heb ik recht op een nieuw leven en mag ik daarin van mijn kinderen een inspanning verwachten ? 

 

Uiteraard kunnen we voor niemand keuzes maken. We overlopen eens de mogelijkheden : Alleen blijven is geen optie want als je je goed voelt bij je nieuwe partner dan moet je daar voor gaan. Bovendien is het goed aan je kind(eren) mee te geven dat relaties ook goed kunnen gaan. Tevens is dat kind misschien een enig kind en zal het zo opgroeien met andere kinderen. Hij zal tegelijk zijn mama moeten delen en dat aanvaarden.

Kortom er bestaat geen simpele oplossing . Je kan de pro's en contra's op een rij zetten met de rationele(*) en emotionele argumenten.

Kortom als raad kunnen we geven , laat je niet leiden door schuldgevoelens en kies voor je relatie wanneer je je goed voelt bij hem of haar ....een positief avontuur ......maar opgelet voor de ravijntjes .......er alle dagen aan werken...

 

(*) verstandelijke

Met dank aan Hulplijn Libelle

14:56 Gepost door Bart en Delphine in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |