19-12-06

zo word je de ideale stiefouder ...

Dit stond enkele dagen terug in de krant ( Het Laatste Nieuws ). De boodschap komt van de Gezinsbond die in heel vlaanderen cursussen plant de komende maanden met als titel : ' Hoe word ik de ideale stiefouder ? '

 

Daarin zullen de deelnemers praktische tips krijgen - zoals : vermijd de boodschap < zeg maar papa > en kunnen de ze ervaringen uitwisselen. Is eigenlijk ook onze reden van het oprichten van deze blog , namelijk ervaringen uitwisselen en raad geven ( die je dan wel zelf in je eigen gezin moet invullen ) .

 

De Gezinsbond wil zo beklemtonen dat ze er niet alleen zijn voor de traditionele gezinnen. Er is nood aan aandacht aan stiefgezinnen. Een moeilijke verhouding met de stiefkinderen is de belangrijkste reden waarom nieuw samengestelde gezinnen weer uit elkaar gaan .

 

Coördinatrice Jo Knockaert is nauw betrokken bij het geven van de cursussen die de naam dragen : < Oefenschool voor nieuw samengestelde gezinnen > .De cursus wil een aantal hulpjes aangeven om zo het dagelijkse leven in een NSG te overwinnen. Met de hulp van Nicole Vliegen, psychologe aan de KULeuven en Kaat Schaubroeck, auteur van het stiefouder-boek' Bijna Familie' .

 

De drie hoofdregels zijn :

  1. Vraag kinderen niet je papa of mama te noemen. Zelfs het woord stiefmoeder is eigenlijk al fout want daarin zit het woord moeder, en dat ben je niet. Het is heel belangrijk dat kinderen onderscheid kunnen maken tussen hun biologische ouders en de nieuwe partner.Zelfs als de kinderen zelf vragen " mama " of  " papa " te mogen zeggen , is dat geen goed idee ( *) .
  2. Laat de opvoeding aan de biologische ouders over. Stiefouders kunnen beter 'te weinig ' dan ' te veel ' doen.Afspraken maken kunnen stiefouders wel doen maar het overdragen van waarden moeten ze aan de biologische ouders overlaten.Bv ze kunnen de kinderen wel zeggen dat ze de lichten niet mogen laten branden maar waarom dat belangrijk is - omwille milieu, besparingen, ....- dat laat je over aan de biologische ouders.
  3. Als laatste beklemtoont Nicole Vliegen om het traditioneel gezin niet te idealiseren. Het is niet gemakkelijk om je draai te vinden in een nieuw samengesteld gezin. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het leven in een traditioneel gezin ook niet altijd over rozen gaat ! In zo'n gezin zijn er ook geregeld problemen.

De grootste problemen doen zich voor in een NSG met puberkinderen.Het is al moeilijk voor biologische ouders om met pubers om te gaan, laat staan voor zo'n nieuwe partner.Veel koppels gaan uiteen omwille van die problemen.

 

Interesse in de cursus ? de eerste cursussen vinden plaats in Gent en Kruishoutem begin 2007.

Meer info  www.gezinsbond.be

en 02 / 507 88 11

 

(*) De zoon van Delphine heeft al sinds zijn 3de geen contact meer met zijn biologische papa en beschouwt Bart als zijn natuurlijke papa en zelf staat hij erop om Bart papa te noemen , meer zelfs , na al die jaren is voor hem Bart zijn papa . Natuurlijk zijn we bewust dat er ooit een tijd kan komen dat ook hij nieuwsgierig zal worden naar zijn roots , iets wat we hem nooit zullen weigeren ...integendeel...zijn leeftijd zal dan rijp genoeg zijn om zelf alles op een rij te zetten

22:51 Gepost door Bart en Delphine in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Help ik ben stiefouder Hallo, leuke website heeft u, erg goede informatie en mooi overzichterlijk. Zelf heb ik een blog met herkenbae verhalen uit eigen ervaring en ervaring van anderen.

De link is hier:
http://stiefouders.blogspot.com/

Graag zou ik met u links willen ruilen en eventueel informatie uitwisselen. Mocht u vragen hebben, dan hoor ik dat graag.

Gepost door: Chris terwijn | 12-12-07

Helaas is het onvoorstelbaar moeilijk om stiefouder te zijn...ik zou het nooit nog opnieuw doen!!!

Gepost door: mieke | 14-10-13

De commentaren zijn gesloten.