12-11-14

Long Time ....

try.png

Lang geleden dat er nog eens een posting was ! Kreeg vandaag in postvak IN een melding dat er een reactie was op de Blog . Bij het lezen van die reactie daalde ik af in een gevoel van jaren terug. Toen was er een gevoel van machteloosheid , een zoektocht naar antwoorden , oplossingen , lotgenoten , ....

Die vonden we niet , we , mijn partner en ikzelf. Toen kwam het besef dat we iets moesten doen , een middel vinden waar we lotgenoten konden aantreffen.

Ondertussen zijn onze kinderen 32 , 28  en 21 jaar , zijn er kleinkinderen , en is de fundatie nog even sterk.

Geef dus nooit de moed op , waar liefde is , is een weg....

Bart en Delphine

23:38 Gepost door Bart en Delphine | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-09-10

GROEIGROEP PLUSOUDERS - STIEFOUDERS

Er is vanaf heden een 'Groeigroep Plusouder - Stiefouder'  opgericht.

Elke derde maandag van de maand In de 'Groeigroep Plusouders - Stiefouders' gaan we in op de behoefte van plusouders – stiefouders om samen met andere nieuwe gezinnen ervaringen te delen. Dit over alle mogelijke onderwerpen zoals het partnerschap, de kinderen, de andere ouders, de school, de dynamiek van het nieuwe gezin, loyaliteiten, ... We delen samen onze ervaringen over hoe en wat een nieuw samengesteld gezin is.

Aansluiten kan op elk moment.  maandag 20 september 2010   maandag 21 februari 2011    maandag 18 oktober 2010    maandag 21 maart 2011    aandag 15 november 2010    maandag 18 april 2011 maandag 20 december 2010    maandag 16 mei 2011    maandag 17 januari 2011                         maandag 20 juni 2011

Begeleiding: Isa Deschuyteneer plusouder en psychotherapeut

Samenkomsten: Centrum Zon-Maan, Vossestraat 64, 9890 Gavere

Kosten: 10 euro/persoon per avond 15 euro/Plusouder-koppel per avond

Aanmelden: Isa Deschuyteneer tel.: 09 233 31 11 – 0486 65 97 60 email: isa@centrumzonmaan.be"

http://www.centrumzonmaan.be

Dit bericht valt onder de verantwoordelijkheid van Groeigroep plusouders & stiefouders

07:48 Gepost door Bart en Delphine | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-08-10

G E Z O C H T

"Hallo, Ik ben journaliste bij de krant Het Laatste Nieuws en werk aan een reportagereeks over nieuw samengestelde gezinnen (nsg). Ik ben op zoek naar getuigenissen. Naar ouders, jonge(re) kinderen en/of tieners die deel uitmaken van een nsg - of er deel van hebben uitgemaakt, want nsg's blijven ook niet altijd bestaan - naar ex-partners, naar grootouders, ... om eens te gaan kijken naar de beleving vanuit verschillende oogpunten. Wie wil er over zijn ervaringen spreken? Het kan ook anoniem, als je dat liever hebt. Graag een seintje op 0475 98 75 95 of annick.de.wit@persgroep.be. Bedankt alvast! Annick De Wit"

09:27 Gepost door Bart en Delphine in gezin, Liefde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-02-10

oproep eindwerk

Als laatstejaarsstudent aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen doe ik mijn eindwerk over nieuw samengestelde gezinnen.

Meer bepaald over gezinnen met meer dan 2 kinderen die problemen ondervinden met een tekort aan ruimte, slaapkamers enz… Dus problemen met de huisvesting, tekort aan privacy , kinderen die te weinig slaapplaats hebben.

Zijn jullie inventief en hebben jullie originele oplossingen gevonden?

Willen jullie daarover getuigen? Het zou mij enorm veel helpen!

 

Je kan mij contacteren op volgend mailadres: martine.maezele@telenet.be

Graag reageren voor einde maart.

 

Heel veel dank bij voorbaat.

 

22:13 Gepost door Bart en Delphine in Web | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

04-02-10

vrijwilligers voor onderzoek gezocht

Voor ons onderzoek naar samengestelde gezinnen, zijn wij op zoek naar leden van samengestelde gezinnen, die net als ons graag willen dat de hulpverlening aan hen word uitgebreid en verbetert.

Als u dit ook wilt zouden we graag met u in contact komen.

Dit is uiteraard vrijblijvend en kan eventueel ook anoniem. Wij zien u als ervaringsdeskundige en zouden daarom uw medewerking aan ons onderzoek op prijs stellen.

Wilt u met ons meedenken en zo meewerken aan verbetering van de hulpverlening, mail dan naar Samen1gezin@hotmail.com vervolgens nemen wij contact met u op.

20:42 Gepost door Bart en Delphine in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Flair is op zoek naar.....

Flair is op zoek naar ....

....'Nieuwe Zussen': meisjes die, door een nieuw samengesteld gezin zussen zijn geworden. Een donker en licht meisje, twee nichtjes, een peuter en een late tiener, twee 'vijanden' die nu beste vriendinnen zijn,... we zijn op zoek naar héél bijzondere zussen. Wil je meedoen, mail dan zo snel mogelijk (voor dinsdag 10 februari) je korte verhaal en een telefoonnummer waarop je bereikbaar bent naar f.joossen@telenet.be

20:38 Gepost door Bart en Delphine in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-11-09

OPROEP - OPROEP - OPROEP - OPROEP

 

 

voeding

In het kader van haar  thesis is Nina op zoek naar nieuw samengestelde gezinnen die willen meewerken aan een onderzoek.

Het onderzoek bestaat erin om met 4 leden van het gezin een vragenlijst in te vullen. 1 biologische ouder, een stiefouder, 1 kind en een broer of zus. De kinderen zouden tussen de 10 en de 18 moeten zijn (ouder mag ook maar ze zouden vaak thuis moeten eten dan). Het onderzoek gaat over beinvloedingsprocessen i.v.m. voeding in nieuw-samengestelde gezinnen. Er zouden namelijk op zn minst 20 gezinnen moeten deelnemen. 

Je kan haar  mailen ninalauwaert@hotmail.com

 

 

 

22:12 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-08-09

Medebeslissingsrecht voor stiefouders

Medebeslissingsrecht voor stiefouders

 

Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu en senator Martine Taelman willen stiefouders medebeslissingsrecht geven, dit lazen we vrijdag in de krant ( Het Laatste Nieuws )

 

Als kop tittelte de krant : “ Waarom stiefouders beter bescheiden blijven “ .

 

Even alles op een rij zetten en proberen het artikel te analiseren. Goed om te weten is dat in België 1 kind op de 10 opgroeit in een nieuw samengesteld gezin en dus een stiefvader of –moeder heeft. Die ze in veel gevallen vaker zien dan hun biologische ouder. De stiefmama of –papa zit smorgens aan de ontbijttafel , brengt de kinderen naar school of andere sportactiviteiten , zorgt ervoor dat het kind op tijd gaat slapen , zijn tanden poetst , de was en de plas , kortom ze voeden het kind op alsof het hun eigen kind zou zijn ! Kortom ze maken deel uit van hun leven , alleen : wettelijk hebben ze niks te zeggen.

Nul rechten . Mee-zorgen en verder mondje dicht, zo kan het wel eens aanvoelen.

Zeker als één van de twee biologische ouders nog weinig contact heeft met zijn/haar kind, lijkt het logisch dat de stiefouder mee-beslist.

 

Luidop stellen we de vraag , en je mag er ook luidop op reageren ( via reactie ), is het echt nodig dat een stiefouder bij wet ook recht krijgt om een duit in het zakje te doen over schoolkeuze en communie?

 

Ouders , ook gescheiden , hebben altijd een idee hoe ze hun kind willen opvoeden. Natuurlijk zijn ze het niet altijd eens doch we weten dat met dialoog en goede wil veel dingen kunnen opgelost worden. Maar wat als er zich nog een derde méé moet beslissen ?

Wat is de winst van een extra partij die zich in de discussie mengt ?

 

We lezen het volgende en willen dat graag toch eens vermelden , vooral dat laatste vinden we veel terug in mails die we krijgen.

Psychologe Annette Heffels pleit voor een grotere bescheidenheid bij stiefouders. Ze ziet in haar praktijk heel vaak problemen doordat die zich al te nadrukkelijk bemoeien met de opvoeding. Met name stiefvaders die vinden dat hun nieuwe partner veel te laks is met haar kinderen, en meteen beginnen orde op zaken te stellen door meer discipline te eisen en nieuwe regels te stellen. Dat zorgt bijna altijd voor conflicten , wrevel en frustraties bij de kinderen. Maar ook bij de moeder , die zich heen en weer geslingerd ziet tussen haar kroost en haar nieuwe partner. Anette Heffels adviseert dan ook de grootst mogelijke terughoudendheid van een stiefouder maar vanzelfsprekend moet je je als stiefouder niet over je heen laten lopen, je kan suggesties doen en  raad geven . Toch zijn er slechts twee mensen die de ouderlijke autoriteit voluit uitoefenen.

 

We willen besluiten dat het als stiefouder uiteraard geen eenvoudige taak is om andermands kind(eren)op te voeden , maar als we allen wat zouden kunnen rekenen op eerlijk communicatie, goede wil en gezond verstand, dan komen we héél ver !

 

( Bron Het laatste Nieuws , eigen kijk van Hilde Sabbe )

10:05 Gepost door Bart en Delphine in Web | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

30-07-09

Oproep- Oproep***FLAIR***Oproep-Oproep

“Nieuwe samengestelde gezinnen komen steeds vaker voor. Flair wil bewijzen dat zo’n nieuwe situatie niet perse kommer en kwel is, maar net heel erg leuk kan zijn. Daarom zijn we op zoek naar stiefmoeders en –dochters die een goede band hebben èn die eigenlijk min of meer tot dezelfde generatie behoren. Dus heb of ben je een stiefmoeder die slechts enkele jaren ouder (of zelfs jonger) is dan haar stiefdochter, stuur dan een mailtje naar h.vloeberghen@flair.be. Jullie krijgen de kans om eens een echte photoshoot mee te maken en een leuk gesprekje te hebben met een van onze journalisten. Zeker doen, dus!”

Groeten ,

Heidi

 

12:25 Gepost door Bart en Delphine in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-05-09

Plusouder

We hebben een nieuwe link toegevoegd aan onze informatielijst namelijk deze van Plusouder.

Wie zijn ze ? :

 • De v.z.w. plusouders is een organisatie met een positieve ingesteldheid ten overstaan van de ontwikkelingen in de maatschappij en vooral tegenover de integratie van nieuw samengestelde gezinnen  
 • Zo wil ze de negatieve bijklank van het woord stiefouder wegwerken door aan te tonen dat een stiefouder geen hinderpaal maar een hulp is bij de ontwikkeling van de kinderen. Een plusouder dus. 
 • Een plusouder engageert zich om zich in te zetten voor het geluk en het welzijn van de kinderen van zijn partner. Daardoor kan hij rekenen op de erkenning en goodwill van al wie bij het  gezin betrokken is. 

Veel succes aan de oprichters van deze site .

22:03 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-05-09

onderzoeksproject Katholieke Hogeschool Kempen ( KHK ) te Geel

 Graag willen we meewerken aan volgend project maar we hebben daarvoor uw steun nodig .....

 

Onderzoeksproject: Wat hebben gezinnen nodig om rond te komen? Minimumbudgetten en minimum inkomensbescherming.

 

We zoeken een aantal personen  voor deel te nemen aan dit onderzoek. Graag zouden we een drietal ouders vinden die leven in een nieuw samengesteld gezin met kinderen zonder verblijfsco-ouderschapsregeling die willen meewerken aan het onderzoek. Het liefst gaat het om gezinnen waar de kinderen nog op regelmatige basis ( bv  één weekend op twee en een deel van de vakanties ) contact hebben met de niet inwonende partner.

In de wetenschap dat NSG een groot percentage innemen in de gezinnen van Vlaanderen, is het belangrijk dat men via het onderzoek een weergave kan krijgen over dat item in een NSG .

 

Indien je interesse hebt gelieve gewoon een mail  te sturen , wij zullen dan uw coördinaten doorgeven aan Katholieke Hogeschool Kempen . Iemand zal dan u contacteren om een afspraak te maken betreffende het interview. Alle gegevens en informatie zijn vertrouwelijk .

 

We hopen van harte dat we via de site enkele mensen vinden die willen en kunnen meewerken aan het onderzoek. Contact persoon voor dit onderzoek is Leen Van Thielen .

 

Met vriendelijke groeten ,

 

Bart en Delphine

 
Studiecentrum voor Lokaal Sociaal en Lokaal Economisch Beleid
http://onderzoek.khk.be/domein_SociaalEconomischBeleid

12:27 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

oproep naar stiefmama's en stiefkinderen

Via onze Blog-site vraagt een journaliste van De Standaard onze medewerking.

Ze wil graag een artikel maken over de (vaak) problematische relaties tussen stiefmoeders en hun stiefkinderen. In dat verband is ze op zoek naar vrouwen die een lastige/geen band hebben met hun stiefkinderen en die daarover willen getuigen. Ze wil ook graag met kinderen/adolescenten/volwassenen in contact komen die niet goed overeenkwamen(komen) met hun nieuwe moeder. 

Uiterraad kunnen mensen in alle anonimiteit getuigen.

Wie graag wil meewerken aan dit interview kan ons mailen.Heb je vragen omtrent dit interview dan willen we je in contact brengen met de journaliste .

Alvast bedankt ,

Met vriendelijke groeten ,

Bart en Delphine

 

11:54 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

04-03-09

kinderen in een NSG

 

cartoon familie

De laatste tijd krijgen we veel mails waarin mensen raad vragen in verband de opvoeding van kinderen in een Nieuw Samengesteld Gezin. Het feit dat mensen zich zorgen maken over dat onderdeel in een NSG bewijst nogmaals dat het niet eenvoudig is om deel uit te maken van een NSG.

We horen vaak van mensen die deel uitmaken van een traditioneel gezin dat ook zij problemen hebben met het opvoeden van hun kinderen. Daarop zeggen we ' uiteraard ' is opvoeden van kinderen geen sinecure ! Maar we zijn overtuigd dat het voor ouders van een NSG een nog grotere uitdaging is ....

Onze ervaring leert dat mannen lichtzinniger omgaan met deze opvoeding. Ze zijn veel minder streng tegenover hun eigen kinderen dan tegenover deze van hun nieuwe partner. Ze aanvaarden meer van hun eigen bloed horen we vaak. Het feit is dat in de meeste gevallen de natuurlijke vaders hun kinderen maar zien om de 14 dagen in het weekend. Ze pogen dan de verloren tijd in te halen , en dat gaat meestal gepaard met een te losse opvoeding. De kinderen hebben dat ook éénmaal vlug door hoe ze er ook moeten op inspelen.

De vrouwen daarentegen staan daar anders tegenover. Zij zullen in mindere mate onderscheid maken tussen hun eigen kinderen en deze van hun partner. Natuurlijk moeten ze zich gesteund voelen van hun nieuwe man ( partner ) en daar loopt het meestal fout.

We weten natuurlijk ook dat het niet in alle NSG zo verloopt maar als er problemen ontstaan omwille van de kinderen zijn deze dan ook te vinden in deze richting.

Hoe kan je deze problemen aanpakken , hoe los je dat op ?

Elk probleem is anders al vind je er een rode draad in dat verhaal. Het zijn vooral de mannen ( papa's ) die graag hun eigen wil en weg willen opgaan , en ook niet eens de tijd nemen om te luisteren naar hun vrouw ( nieuwe partner ) . Het is dan ook verschrikkelijk moeilijk om als vrouw dan een positief gesprek te starten en te onderhouden met haar nieuwe partner. Ze wil trouwens opbouwend zoeken naar oplossingen ...

Heb je ook deze ervaring en wil je verhaal doen dan horen we ze graag via een reactie of mail....

Groetjes

Bart en Delphine

12:56 Gepost door Bart en Delphine in Web | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

25-01-09

Welke vragen tot een NSG ?

Met als titel , welke vragen hebben we over een Nieuw Samengesteld Gezin , willen we even aan de bezoek(st)ers tonen welke vragen men in google intikt en zo op onze blog-site terechtkomen. Het zijn allemaal vragen waarmee NSG worstelen en waar men ook blijkbaar geen oplossing of raad mee weet. Vind je geen antwoordje op je vraag dan mag je ons altijd mailen , dan proberen we je te helpen of je op de juiste weg te zetten ....

 

Het meest voorkomende is natuurlijk : nieuw samengesteld gezin ( NSG ) .

 

andere die we hier even willen vernoemen zijn :

 

kind 4 jaar co-ouderschap, opgemaakt kind co-ouderschap , mijn vriendin kan niet met mijn zoon overweg , huwen in een samengesteld gezin , stiefouder , stiefkinderen ondankbaar , spanning tussen jou en je ex , co-ouderschap,niet naleven , moeite met kinderen samengesteldgezin , procedure tot aanvraag verlaging alimentatie , opvoedproblematiek in een nieuw samengesteld gezin , verhaal gezinnen twee ouder , nieuwe partner reacties kinderen ,vader weigert voor zijn kind te zorgen tijdens zijn week co-ouderschap , adoptie procedure stiefdochter , scheiden nieuwe vriendin , problemen kinderen uit een vorig huwelijk , problemen samengestelde gezinnen , weigering onderhoudsgeld ouders , Kan onderhoudsgeld verhoogd worden , zoek ouders die hun stiefkinderen adopteren , ex partner is vervelend , het kind van mijn partner adopteren , wanneer mag men na een scheiding samenwonen , alimentatie nieuw samengestelde gezinnen , opleiding nieuw samengestelde gezinnen , hoe kan ik me verzetten tegen co-ouderschap , stiefouder zijn , rechten van een stiefouder , .....

 

Vind je ergens geen gepast antwoord op je vraag of wil je soms zelf eens een verhaal brengen , dan mag je ons deze altijd mailen of reageren via dit artikel .

 

Mvg

14:27 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

23-12-08

Prettige Kerstdagen en een super gezond 2009

 

Prettige Kerstdagen en een 2009 met op kop een goede gezondheid,

veel liefde , vriendschap en sterkte in jullie gezin .

kerstmis-83

 

Delphine , Bart en kinderen

20:43 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-11-08

slimmer omgaan met onderhoudsgeld

Scheiden : Welke fiscale gevolgen heeft het ?

Scheiden gaat momenteel een stuk makkelijker dan jaren geleden, maar aan de financiële en bijgevolg ook fiscale kant van de zaak is NIETS veranderd.

Bij een scheiding is er meestal veel emotioneel verdriet en onbewust verliest men een aantal punten uit het oog die later héél belangrijk zouden kunnen zijn. Het onderhoudsgeld is uiteraard een van de meest in het oog springende aspecten van een echtscheiding.

Iedereen zal zo stilaan wel weten dat wie onderhoudsgeld moet betalen, dat voor 80 % kan aftrekken van zijn/haar belastingen.De ex-partnerie het ontvangt, betaalt op 80 % van de som belastingen tegen het marginaal tarief.

Minder bekend is dat aftrek van betaalde onderhoudsgelden niet cumuleerbaar is met de verhoogde belastingvrije som voor kinderen ten laste. In principe is dat geen probleem omdat kinderen doorgaans ten laste zijn van de partner die onderhoudsgeld ontvangt, maar in het kader van co-ouderschap kunnen ouders er ook voor kiezen die kindertoeslag onder elkaar te verdelen.

Ook minder bekend is dat ook onderhoudsgeld dat in natura wordt gegeven, fiscaal kan worden geoptimaliseerd. Wie de voormalige partner bijvoorbeeld met de kinderen gratis een woning ter beschikking stelt, kan de netto-huuropbrengst die daardoor verloren gaat tot 80 % aftrekken van de belastingen. Het eventuele fiscale voordeel datgenoten wordt door de aftrek van een hypothecaire lening moet wel in mindering worden gebracht.Als het om de voormalige gezinswoning gaat kan maar 80% van de helft van de huurwaarde afgetrokken worden, zelfs als die woning volledig op de naam staat van degene die ze ter beschikking stelt.

De jongste tijd is er wel wat evolutie in de rechtspraak, waarbij verwezen wordt naar de bescherming van de gezinswoning.Eigenlijk heeft elke partner, zelfs na ontbinding van het huwelijk, een blijvend recht op het in stand houden van die woning ! ! !

Soms kan ook overeengekomen worden dat naast het onderhoudsgeld bepaalde rekeningen rechtstreeks vereffend worden. Schoolboeken die betaald moeten worden, de bijdrage voor een schoolreis, kledij, ... Een zogenaamde kinderrekening, waarop ( één van) de ouders nu en dan geld stort en die samen beheren, kan een handige hulp zijn. Ze wordt echter nog niet veel gebruikt omdat er vaak ten onrechte van uitgegaan wordt dat sommen die daarop getort worden niet fiscaal aftrekbaar zijn. Vaak kunnen ouders tot een bepaald bedrag onafhankelijk van elkaar geld van de rekening halen. Voor grotere bedragen zijn de twee handtekeningen nodig.

Zo'n kinderrekening kan interessant zijn in situaties waarbij één van de partners financieel veel beter af is dan de andere. De meer vermogende kan dan geld op de rekening storten, terwijl de andere de kinderen ten laste neemt en bijvoorbeeld het kindergeld op de rekening stort. De mindervermogende partner geniet zo van de verhoging van de belastingsvrije som voor kinderen ten laste, terwijl de meervermogende zijn storting op de kinderrekening voor 80 % fiscaal kan aftrekken. Situaties waarbij een ouder een aantal keren geld op zo'n rekening stort en die bijdragen fiscaal aftrekt maar tegelijk op het einde van het jaar de (nog) niet gebruikte som terugvordert van de andere partner, kunnen uiteraard niet door de beugel.

Wat ook kan , maar nauwelijks bekend, is dat de partner die onderhoudsgeld verschuldigt is dat ook onder de vorm van een eenmalige kapitaalstorting kan overmaken. Die mogelijkheid kan enkel aangeboden worden door de partner die onderhoudsgeld moet betalen. Ze kan niet worden opgelegd door een rechtbank. De ontvanger van het geld wordt dan elk jaar op een fictieve rente belast. Die loopt op van 1 % voor een ex-partner die jonger is dan 40 tot 5 % voor iemand van 65+.Die belasting is wel levenslang verschuldigd. Ze dooft niet uit als het kind economisch zelfstandig wordt.Deze manier van onderhoudsgeld betalen kan fiscaal interessant zijn als de partner die moet betalen bijvoorbeeld een financieel uitzonderlijk goed jaar verwacht en zo kan vermijden dat een groot deel van zijn of haar inkomen in de hoogste belastingschijf belandt

Er zijn ook hiaten in de wetgeving. Zo wordt veel te weinig rekening gehouden met de specificiteit van co-ouderschap. Toch lijkt het de bedoeling van de wetgever om die vorm van gezamelijke zorg voor de kinderen te stimuleren. Zo kunnen de ouders de kinderen allebei voor de helft ten laste nemen, MAAR als een van de beiden veel vermogender is dan de andere, en dus veel meer bijdraagt in de kosten, kan hij of zij dat NIET fiscaal recupereren. Wie kinderen ten laste heeft, kan onderhoudsgeld immers niet in vermindering brengen van zijn belastingen.

bron : Nieuwsblad 13 nov 2008

08:44 Gepost door Bart en Delphine in Web | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

11-11-08

"Machteloos toekijken"

"Machteloos toekijken" .....

zo wil ik dit berichtje starten en plaatsen op de Blogsite. Vooral voor de mannen, lees papa's, die toevallig op deze Blogsite botsen of omwille dat hun partner eens wou dat hun partner dit zou lezen.

Niemand wil denken aan het feit dat een huwelijk kan stuklopen maar helaas is dit een onderdeel van ons leven. Wanneer er dan ook kinderen in het huwelijk zijn dan maakt dit het niet eenvoudiger en gemakkelijker. Immers de mama en papa zullen elk hun leven gaan en een nieuwe partner tegenkomen.

Wanneer je als man, papa, een nieuwe partner leert kennen dan zal zij jou niet alleen moeten ontdekken maar ze zal ook je kinderen 'moeten' leren kennen. Zeg maar ermee leren omgaan. Je kan een vrouw leren kennen die zelf al kinderen heeft maar ze kan ook nog kinderloos zijn. Elke situatie is anders maar het is geen gemakkelijke taak om met 2 nieuwe partners een Nieuw Samengesteld Gezin op te starten.

Uit het oogpunt van de papa kan je het volgende samenvatten :

 1. Wanneer hij zijn kind(eren) maar om het weekend zal zien dan zal hij er alles aan doen om ze gelukkig te zien. Dit is héél normaal maar wat zijn de uitersten in dat geval....Alles wat ze vragen ze ook geven ? Meeste papa's kunnen moeilijk daar onderscheid in maken in die normen.
 2. Mannen aanvaarden in het algemeen al niet teveel commentaar over hun wijze van omgaan en opvoeden van hun kroost, laat staan dat ze dit zullen aanvaarden na een echtscheiding. Ze hebben hun eigen idee over hoe ze verder willen omgaan met de opvoeding van zijn kind(eren)
 3. Veel mannen laten zich intimideren door hun ex, en hoe kan een 'ex ' dat ? Wel door de kinderen .....

Hoe moet een nieuwe partner omgaan met een partner die al reeds papa is  ?

 1. Vooral proberen zichzelf te zijn en te blijven. Dit kan vooral door veel te praten met haar partner over haar gevoelens, niet zozeer haar gevoelens betreffende haar liefde voor haar partner maar wel hoe ze zich voelt in de leefsituatie , zij , haar partner en zijn kinderen .
 2. Het is een feit dat een man niet graag hoort wat hij wel en niet mag doen tov zijn kinderen maar een iemand die geen bloedverwant is van de kinderen, bekijkt alles objectiever. Probeem is dat een man dat niet "altijd" zal aanvaarden.
 3. Kinderen hebben vlug door in welke situatie ze beland zijn en gaan deze zeker manupileren. Hoe ouder, hoe erger.....De situatie kan uit de hand lopen wanneer de kind(eren) merken wanneer er veel ruzies ontstaan.
 4. Een kind aanvaarden van iemand anders is veel moeilijker dan je denkt. Je moet niet alleen het kind ontdekken maar je ontdekt ook de omgang tussen de papa en het kind.
 5. Belangrijk is te weten dat je nooit de natuurlijke mama of papa kan vervangen. Een luisterend oor en een helpende hand zijn is reeds nu al een grote taak voor elke stiefmama en stiefpapa

dus niet 'machteloos toekijken ' maar veel praten wat je denkt en voelt. Soms eens proberen contact te vinden met lotgenoten kan een leerrijke ervaring zijn.

 

18:50 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-10-08

Vaders zullen meer moeten betalen ! !

 " Nieuwe regeling voor alimentatie op komst "

Staatssecretaris Voor het Gezin ' Melchior Wathelet ( cdH) werkt aan een nieuwe regeling voor het onderhoudsgeld voor kinderen na een echtscheiding. Eén van de hervormingen die op tafel ligt, is een "automatische"koppeling van het alimentatiegeld aan de leeftijd van de kinderen.

Elk jaar worden honderden conflicten over alimentatiegeld uitgevochten omdat de ouder met het hoederecht - " meestal " de moeder - aan de ex-partner vraagt om mee in te staan voor de stijgende kosten voor de opvoeding, naarmate de kinderen ouder worden. Ook Katrien Schryvers ( CD&V ) steunt dat voorstel om onderhoudsgeld automatisch te koppelen aan de leeftijd van kinderen. Ze willen dat het onderhoudsgeld automatisch met 10 % verhoog op 6, 12 en 18 jaar, net als het kindergeld.Dat kindergeld stijgt op 6 jaar met 14,53 euro , op 12 jaar met 22,12 euro en op 18 jaar komt er 25.50 euro bij.

Als voorbeeld geeft ze dat een vader die 50 euro moet betalen voor een baby, zou dan op 55 euro moeten betalen op 6 jaar en 60,50 op 12 jaar. Als het kind na 18 jaar nog studeert, stijgt het onderhoudsgeld tot 66,55 euro per maand.

We zouden graag als NSG even willen inpikken op het voorbeeld dat Mevr Katrien Schryvers geeft van een vader die 50 euro betaalt per maand voor zijn baby. Onze ervaringen leren dat een rechter veel meer zal aanreken dan 50 euro , want de gouden regel is dat een rechter zal kijken naar het inkomen van de vader. Stel dat de bewuste vader 1500 euro netto inkomen krijgt dan zal de rechter daar 10 % van aanrekenen per kind , ttz de vader zal voor zijn baby 150 euro betalen per maand en geen 50 euro ! Reken dan op 6 jaar , dan zal hij 165 euro betalen , op 12 jaar komt dat op 181,5 euro , en studeert zoon of dochter nog verder dan zal hij 189,65 euro betalen .....Wie volgt onze theorie ( en praktijk ) en wie deze van Katrien Schryvers ?

Daarnaast wil het CD&V ook in de wet inschrijven dat het onderhoudsgeld altijd geïndexeerd moet worden. Nu gebeurd dat alleen als de moeder daar expliciet om vraagt , of eerder hoe goed haar raadsman is ( denken wij dan ) .

Als voorbeeld willen we hier even ons verhaal doen : " Bart scheidde met een EOT , en hier was niet  het woordje " meestal " van toepassing , want de kinderen bleven wonen bij de papa . De mama zou geen alimentatie betalen maar op regelmatige basis voor de kinderen zorgen. Dit stond beschreven in de EOT. Doch na een jaar was de mama verdwenen , woonde in Antwerpen , Bart in West-Vlaanderen. Tot drie ( 3 ) keer toe hebben we geprobeerd om haar alimentatie te laten betalen maar de jeugdrechter besliste telkens negatief . Waar zijn de wetten dan ? Als enige reden die we kregen  was dat ik gescheiden was met een EOT en dat dit bindend was ....In alle echtscheidingen worden de moeders bevoordeeld , en mogen vele vaders grote sommen betalen en hebben ze niets in de pap te brokken.

Het is zoals voorzitter Henri-Pierre Rogie van de vzw Adams ( Advies en dienstbetoon voo rmannen in scheiding ) verduidelijkt , namelijk dat de vaders nog meer zullen moeten betalen dan nu al het geval is. De moeder(s) kunnen nu ook al naar de rechter stappen als ze vinden dat ze niet voldoende krijgen , en die rechter zal dan oordelen naargelang ook de inkomsten van de moeder en de vader.Is een betere toepassing dan zomaar blind regelingen en wetten maken ! Als de maatregel dan toch wordt goedgekeurd, vraagt vzw ADAM dat de automatische verhoging van het alimentatiegeld zou worden gekoppeld aan het bezoekrecht van de vader.

Elke reactie is welkom ....

22:48 Gepost door Bart en Delphine in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-10-08

Twee huizen ...

Als ouders apart gaan wonen...dan verandert het leven ! Kinderen kunnen veel last ondervinden.Ouders loodsen hun kinderen doorheen de overgang van één huis naar twee huizen, en moeten allerlei zakens regelen.

Deze site zit vol getuigenissen van jongeren , tips en allerlei andere nuttige informatie .....

Wij vinden het een +punt en geven de raad zeker eens deze site te bezoeken.

huis

mvg

Bart en Delphine

21:50 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-10-08

Nieuwe echtscheidingswet één jaar later in de praktijk

" Er wordt nog veel gevochten "

 

 

Het is niet onze bedoeling om via onze Blogsite dieper in detail te treden over de procedure echtscheiding maar soms is het toch eens nodig en interessant om toch eens bepaalde punten i.v.m. echtscheiding in de kijker te zetten.

 

Om het met de woorden van advocate Liliane Versluys te citeren, ze is combattief echtsscheidingsspecialiste, omwille van de nieuwe echtscheidingswet zijn niet alle discriminaties weg, En precies de armsten zijn extra bezwaard.

 

Het verschijnen voor de rechter :

 

was afgeschaft in 1994 maar onder druk van CD&V terug ingevoerd in een nieuwe wet. Onbegrijpelijk want ze erg vernederend. Het idee spruit vooral dat we niet te lichtzinnig mogen scheiden maar bezinnen doen alle koppels sowieso, en het is een middel die er geen is. Er staan een leger van partijen en advocatenn ( die kosten vele euro's ! ) en er is geen tijd voor echte verzoeningspogingen. Wie het ooit meemaakte kan dit allemaal wel beamen , niet ?

 

Vaarwel schuldvraag ?

 

Niet helemaal.Of zelfs helemaal niet . De beslissing om te scheiden kan niet meer gestoeld zijn op ' schuld ' van de ander. Daarvoor is de term 'echtscheiding wegens onherstelbare ontwrichting ' ( EOO) ingevoerd. Maar je hebt ook geen recht op alimentatie als je een 'zware fout ' maakte. Het is niet omdat je na 25 jaar slecht huwelijk in de armen valt van je plaatselijke bakker of postbode daarmee je recht moet verliezen op alimentatie. De wet bepaald niet wat ' een zware fout ' kan zijn , maar overspel is er in de praktijk altijd één geweest. Ze was eerder bedoeld om bijvoorbeeld geen alimentatie te moeten betalen aan een ex-partner die huiselijk geweld  pleegde maar laat anderzijds de oude deuren open van "schuld" die beter waren gesloten.

 

Alimentatie voor de ex-partner :

 

deze is sowieso maar betaalbaar voor een kleine groep : de rijkere mensen. Want er mag nooit meer dan een derde van de inkomsten worden ingepalmd voor alimentatiegeld, een mens moet zelf nog leven ook ! Maar met de nieuwe wet kijkt men naar de staat van de behoefte van de aanvrager. Een zeer ingewikkelde en onduidelijke situatie(s)

 

Pensioenrechten voor de ex-partner :

 

Werknemers en zelfstandigen krijgen automatisch de helft van de gezinspensioenrechten als het op een scheiding uitdraait , maar voor de ex-partners van ambtenaren is dat nog steeds niet het geval.

 

Alimentatie voor de kinderen :

 

De nieuwe wet was bedoeld om vechtscheidingen te vermijden. Maar over de kinderen en over de verdeling van goederen gaat het nog steeds hard tegen hard. De alimentatie voor de kinderen valt buiten de nieuwe wet en was sowieso al om zeep door de wet opde bliocatie, die een jaar eerder in voege is getreden. Steeds vaker voorkomend in de praktijk : ' de expartner die zegt  ' oke , dan neem ik de kinderen halftijds , die ze parkeert bij oma of d eopas en die zo het leven in de war stuurt van de andere ouder , dat al jaren was ingericht op halftijdswerken, waarna carrierekansen sowieso zijn geslonken. Opnieuw trekken de minst verdienenden aan het korste eind.

 

Verdeling van de goederen : 

 

Valt ook buiten de echtscheidingswet, de gevechten er rond komen erna ! De wetgever moet misschien eindelijk ook eens gaan kijken naar al die zelfstandigen die vennootschapjes opzetten en zichzelf maar een klein loontje uitkeren ' dus ' zogezegd niet voldoende inkomen hebben om alimentatie te betalen .

 

Je ziet, er wordt nog genoeg gevochten. En tot bloedens toe !

 

citaat : Het laatste Nieuws woensdag 08 okt 2008

23:13 Gepost door Bart en Delphine in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-09-08

Verzoekschrift onderhoudsgeld

Regelmatig krijgen we de vraag hoe je je ex kan aansporen om achterstallig onderhoudsgelden of andere achterstallige schulden te laten betalen en dit zonder zelf nog veel kosten te maken.

Door wat informatie op te zoeken en ook door de input van bezoek(st)ers aan de site, kunnen we proberen mensen te helpen in hun zoektocht. De gemakkelijkste maar ook de duurste wijze is gewoon naar je of een advocaat stappen en hem het werk laten doen. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan vast. Echter kan je wanneer het niet over te grote bedragen gaat, zelf reageren. Ook geven we de raad om nooit achterstallige bedragen die je niet ontvangen hebt, lang te laten aanslepen. Je kan je ex zelf eens aangetekend aansporen om te betalen maar komt daar geen reactie op, dan mag je niet te lang aarzelen om te reageren. Dit om de schulden zo laag mogelijk te houden.

Via volgende link : http://home.scarlet.be/~smelis2/publiek/formulieren/onderhoudsgeld.htm

kan je een voorbeeld vinden betreffende hoe je dit verzoek moet indienen, wat je moet vermelden, enz ..

Dit formulier betreft een aanvraag betreffende onderhoudsgeld doch je kan het formulier ook gebruiken wanneer je ex bijvoorbeeld niet meer tussenkomt in de schoolkosten, geneeskundige kosten , enz als die op de akte van de scheiding of EOT zijn vermeld.

Heb je nog vragen dan mag je ons altijd mailen.

20:49 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

29-08-08

Gezinsdrama te Kapellen

We konden allen horen en lezen over het gezinsdrame te Kapellen enkele dagen terug. Een mama verstikte haar 2 kinderen uit haar laatste huwelijk , en probeerde nadien zelfmoord te plegen. We halen dit onderwerp aan en dit om te tonen dat er nood is aan voldoende informatie en trefpunten waar mensen die deel uit maken van een Nieuw Samengesteld Gezin terecht kunnen.

Welzijnwerkers zijn er het over eens : " Er zijn praktisch geen instanties waar mensen terechtkunnen die in een NSG leven, en daar problemen mee hebben. En de overheid doet véél te weinig om ouderwetse wetten up-to-date te maken. "

Je moet weten dat NSG in Vlaanderen stilaan de meest 'beoefende' gezinsvorm aan het worden is, en ze heel specifieke problemen kan opleveren - die in extreme gevallen, zoals nu in Kapellen, tot wanhoopsdaden kunnen leiden. In het geval van het gezinsdrama te Kapellen, boterde het niet tussen de vader en de kinderen uit het vorig huwelijk van de moeder. Die twist wordt nu aangestipt als één van de oorzaken van het drama. Het is voor veel Vlamingen een herkenbare problematiek. Er zijn geen cijfers bekend maar we mogen er van uitgaan dat er stilaan meer NSG'en zijn dan zogenaamde klassieke gezinnen.

De druk op zo'n nieuw samengesteld gezin is vaak ongeloofelijk hoog. Deze mening is ook Yola Thienpont, een maatschappelijk werkster die ( als een van de weinigen ) gespecialiseerd is in de materie. Ze organiseert samenkomsten voor mensen die aan zo'n nieuwe fase in hun leven beginnen.  Die mensen willen vooral niet opnieuw falen.

Kinderen spelen vaak een grote rol in een NSG. Het is volgens Thienpont ook een factor waarover mensen weinig of geen compromissen sluiten. Iets wat waar we haar zeker gelijk in geven. Bij een NSG zijn ook veel mensen bij betrokken :
Ex-partners,grootouders,peters en meters,ooms en tantes, allen kijken ze bezorgd en goedbedoeld wel toe of alles goed draait in dat NSG maar vaak wordt dit ak inmenging ervaren en kan dat leiden tot verhoging van de druk.

Onderzoek naar de specifieke problemen en vereisten van een NSG's is er nauwelijks. Wetten en regelingen die een beetje op deze tijd geënt zijn evenmin.OOk wij vinden dat onbegrijpelijk en lieten ons al eens horen via mail aan bevoegde Minister. We kregen een mooie brief , vol lof over onze Blog-site en initiatief maar daar stopt het.

We stellen ook vast dat naast de kinderen ook geld een struikelblok is in een NSG.Vaak moeten mannen, die nog onder oude regelingen gescheiden zijn, een onredelijke alimentatie betalen aan hun ex. Dat wordt in vele gevallen een bron van spanning en verwijten in een nieuwe relatie.

Als laatste willen we even siteren naar een andere belangrijke oorzaak en dit volgens LIeve Valvekens voor Algemeen Welzijnswerk : " Mensen die verliefd worden,vergeten vaak dat hun kinderen die coup de foudre niet delen; voor de ouders kan het vaak allemaal niet snel genoeg gaan,terwijl de kinderen net heel veel tijd nodig hebben om aan de nieuwe toestand te wennen.

Wel beste Lieve , ergens kunnen we je volgen dat men zeker rekening moet houden met de kinderen maar helaas staat er op verliefd worden en zijn geen leeftijd.

bron : Het Laatste Nieuws

22:02 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

27-07-08

Alimentatie weigeren wordt moeilijker

Als een ex-partner twee maanden na elkaar geen alimentatiegeld heeft betaald, kan zijn ex hem voor de rechter dagen om hem tot betalen te dwingen. Dat staat in een wetsvoorstel van kamerlid Sabien Lahay-Battheu dat door de voltallige Kamer in overweging is genomen. Lahaye-Battheu wil het op deze manier voor de rechthebbenden makkelijker maken om korter op de bal te spelen.Volgens het Kamerlid krijgt 19 % van de alleenstaande vrouwen nooit het onderhoudsgeld waar ze recht op hebben. En amper 60 % krijgt het allimentatiegeld altijd op tijd uitbetaald. De bestaande procedures om de betalingen af te dwingen, zijn vaak omslachtig of brengen geen zoden aan de dijk.info: Het Laatste Nieuws 26 juli 2008

18:24 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

09-07-08

ex'en boycotten vakantie van kinderen

Veel klachten over ex'en die vakantie met kinderen boycotten....Veel mensen die gescheiden zijn, boycotten de vakantie van de ex-partner met de kinderen. Vooral moeders pesten hun ex'en door de paspoorten van de kinderen achter te houden. Dat zegt vzw Steunpunt Blijvend Ouderschap ( SBO ), dat bij het begin van de zomervakantie al heel wat telefoontjes kreeg. In ons land heb je geen toestemming van de ex-partner nodig om met je kind op vakantie te vertrekken.Als vader of moeder toch weigeren om identiteitspapieren mee te geven, moeten de gemeentebesturen een duplicaat geven, klinkt het bij SBO.info : Het Laatste Nieuws van 09 Jul 08

14:36 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-06-08

lang geleden ...

Inderdaad , het is lang geleden dat we nog eens iets konden posten op "de " Blog.Het ontbreken aan tijd is natuurlijk de grote hoofdredenen. We merken echter dat desondanks de blog ( of is het nu een site ?) regelmatig bezocht wordt en vooral we ook regelmatig mails krijgen waarop we proberen steeds te antwoorden met de nodige info of waar die info te bekomen is. Er is dus wel degelijk nood aan informatie voor mensen die deel uit maken van een NSG. Ook elke input van de bezoek(st)ers is van groot belang. Dit kan zijn van het plaatsen van een reactie tot het eens mailen naar ons . We zitten reeds aan meer dan 70.000 bezoek(st)ers.....daarvoor doen we het !Tot Hoors en vele groeten , Bart en Delphine

02:26 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

04-05-08

200.000 kinderen zien pa of ma niet

Eind april dit jaar begonnen een 40-tal Vlaamse vaders en moeders aan een 661 km lange tocht van Brussel naar Straatsburg. In 3 weken hopen ze meer dan 100.000 handtekeningen te verzamelen om ' ouderverstoting ' op de politieke agenda te zetten. Elk van de ouders wordt al jaren gebannen uit de wereld van hun kinderen.Wil je meer lezen en informatie betreffende deze actie en ouderverstoting bezoek dan zeker eens www.goudi.be

14:28 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

12-03-08

OPROEP van studente laatstejaars psychologie

via mail kregen we van Liesbet volgende oproep en graag willen we onze medewerking verlenen om haar eindwerk succesvol te laten verlopen , jullie ook ?

 "Ik ben op deze blog terecht gekomen omdat ik op zoek ben naar medewerkers voor mijn thesis. Ik zit momenteel in mijn laatste jaar psychologie aan de UGent en ben op zoek naar stiefouders die kort een aantal stellingen zouden willen beoordelen. Er is geen voorwaarde voor leeftijd of regio, de enige voorwaarde is dat de persoon die meewerkt aan het onderzoek stiefouder is. Het interview zou een half uur duren ongeveer. Het is een Q-sort onderzoek, waarbij 84 stellingen over invloed van kinderen op ouders (zoals vb invloed van kinderen op stiefouders is anders dan die op biologische ouders) geplaatst moeten worden op een normaalverdeling. Zo kan er nagegaan worden welke stellingen meer of minder van toepassing zijn in nieuwsamengestelde gezinnen.
Ik ga zoveel mogelijk proberen om aan huis te komen, het makkelijkste
zou zijn in de regio Antwerpen en Gent, maar ik ben wel bereid een
treinreis te doen voor mijn thesis, aangezien het iets moeilijker te
realiseren is via mail dan een gewone vragenlijst. Het zou dan een
kort bezoek zijn, van een half uur tot een uur. "

Met vriendelijke groeten , Liesbet

reageren kan via haar emailadres : liesbet.nuijten@ugent.be

of via reactie op dit bericht / mailen naar deze blog.

19:08 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-02-08

pubers en echtscheidingen

een onderwerp waarbij we meer dan één bladzijde voor nodig zullen hebben, doch eens interessant om aan te kaarten .....

Puberteit is de periode waarbij een jongere zich ontwikkeld naar een volwassene, dit tussen een leeftijd van hun 11e tot  18e jaar. De puber is geen kind meer maar ook geen volwassene. Puberen heeft te maken met veranderingen op vele gebieden zoals ' lichamelijke veranderingen' ,               ' veranderingen in denken' , ' de vraag wie ben ik ? ' , ' hun vriendengroep ',  ' het gezin ' .

Geen enkele puber zal puberen op dezelfde manier. En sommige pubers komen door die periode zonder dat het de ouders opvalt , andere destemeer...we lezen bv hoe een puber is in een traditioneel gezin :

Met een puber in het gezin is het hele gezin een beetje in de puberteit. Pubers willen zich sterk onderscheiden van hun jongere broers en zussen. Ze willen later naar bed, gezag afdwingen, aandacht voor hun verhalen enz. Ze nemen meer afstand van hun ouders, bijvoorbeeld ook wat betreft knuffelen of een nachtzoen. Regels worden overtreden of in hun voordeel uitgelegd. Ze willen meer privacy; de deur van de badkamer en hun eigen kamer gaat op slot. En zijn ouders een avondje weg, dan is de voorraad chips en drank vaak danig geslonken want…ze hadden honger en dorst.

Maar hoe is een puber in een NSG , waarbij er verschillende vormen zijn van ouderschap , zoals om de 14 dagen eens op bezoek , of wekelijkse opvoeding , .... ? Ook in deze gezinnen zal puberteit toeslaan en de pubers gaan meer gebruik kunnen maken van bepaalde situaties , wees daar overtuigd van. De opvoeding zit er bij het begin van de puberteit eigenlijk al op: normen en waarden zijn de kinderen voor die tijd al uitvoerig bijgebracht. Dat zou een geruststellend gevoel moeten zijn voor ouders. Soms lijkt het misschien dat de normen en waarden die ze geleerd hebben achteloos overboord worden gezet, maar diep in het kind zit het vaak echt wel goed.
De basis is allang gelegd. In deze fase moet het kind juist oefenen al het geleerde in de praktijk te brengen. Natuurlijk kan je met meer dan één norm zitten want de biologische mama kan een andere oordeel en manier hebben van opvoeden dan het gezin waarin de biologische papa leeft. Dat kan uiteraard voor problemen zorgen en dat niet alleen in de puberteit !!!!


Veel preken en verbieden en in herhaling vallen om de oude normen en waarden weer naar boven te krijgen, heeft weinig zin, en het getuigt van gebrek aan respect voor het verzelfstandigende kind. De puberteit betekent ook voor ouders een bocht maken. Opvoeden vanuit een ander concept. Men moet leren gesprekken te voeren met je kind waarin zijn zelfvertrouwen ondersteund wordt. Het kind te zien als een gelijkwaardig individu. Natuurlijk levert het kind hier in deze fase de ouder van repliek, het is immers in experimentele ontwikkeling.

20:50 Gepost door Bart en Delphine in gezin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-02-08

wat denken jullie daarvan ?

Dagbladen zijn bij uitstek een ideale gelegenheid om de aandacht te trekken. Dit artikel troffen we aan vorige weekend en we wilden jullie dit toch even laten meelezen en je kan er natuurlijk ook op reageren.

Zo hebben wij ergens het gevoel dat er ook wel andere dingen zijn die de aandacht nodig hebben. En als je de realiteit wat volgt in je eigen omgeving, dan hebben jullie ook misschien al ervaren, hoe een  onrechtvaardig gevoel je kan krijgen na een bezoek aan een (jeugd)rechtbank. Er is wel meer werk aan de winkel dan dat senator Swennen denkt , niet ? 

nietmeer zien

14:09 Gepost door Bart en Delphine in Actualiteit | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

de vooravond van VALENTIJN

Aan alle bezoek(st)ers ,

V a l e n t i j n , 

De horizon leek oneindig ver,

soms uitzichtloos,

maar zwevend op vleugels van liefde en vertrouwen

kom je er achter dat er helemaal geen

horizon bestaat voor ons.

13:57 Gepost door Bart en Delphine in Liefde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |